Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Nakoľko sme sebestačný v potravinách?

rss

Sebestačnosť, alebo skôr nesebestačnosť Slovenska v produkcii potravín je až zarážajúca. Nedokážeme (alebo nechceme) si vypestovať ani 60% produkcie základných potravín.  Slovensko bolo naposledy úplne sebestačné v produkcii základných potravín v roku 1990. Odvtedy to ide "dole vodou".  Priemerná sebestačnosť krajín EU je 80%.

Zaostávame aj za krajinami V4. Sebestačnosť v Poľsku je 85%, Česku 72% a Maďarsku 71%.

Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory sme najsebestačnejší  v pivovarnícko - sladovníckom odvetví, kde sebestačnosť Slovenska dosahuje viac ako 80%. O niečo horšie to je so škrobárenským odvetví, kde sebestačnosť dosahuje 60%. Hydinárske odvetvie má necelú 60%-nú samostatnosť, výroba nealkoholických nápojov  a mliekarenské odvetvie takmer 55%. 

Konzervárenské a mlynské odvetvie len tesne nedosahuje 50%. Len tesne nad 40% je Slovensko sebestačné v mäsovom odvetví, 39% dosahuje pekárenské odvetvie a 35% spracovanie rýb.  Na hranicu 30% sa dostalo vinárske odvetvie a 20%  cukrovinárske odvetvie. 

Najmenšiu sebestačnosť Slovensko zaznamenalo v tukovom odvetví (15%), cukrovarnícke odvetvie (12%) a najhoršie sme na tom v liehovarníckom odvetví - len 11%.

Veľa slovenských farmárov prestáva produkovať domáce potraviny, pretože nedokáže konkurovať veľkým obchodným reťazcom. Kupovaním potravín priamo od nich sa posilní slovenská ekonomika a Slovensko získa sebestačnosť. Nebudeme kupovať druhotriedne potraviny dovezené z iných krajín, ale poctivé, slovenské potraviny, pri ktorých vieme ako boli vypestované, ako sa chovali alebo vyrábali. 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz