Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Mladý jačmeň: Jedna z najzdravších zelených potravín

rss

Zelený jačmeň, to sú v podstate jeho mladé lístky. Mladá rastlinka dosahuje v takomto období okolo 20 až 30cm, no práve vtedy obsahuje najviac výživných látok. Patrí medzi najúčinnejšie zelené potraviny, možno ju prirovnať k liečivu. Na rozdiel od umelých liekov sa však nezameriava na určité ochorenie, len napomáha telu, aby sa liečilo samo a podporuje jeho správne fungovanie.

Elixír života

Ospevovaný bol už veľmi dávno. Stredoveký alchymisti ho označovali ako elixír života. Do povedomia ľudí sa dostal až v dvadsiatych rokov minulého storočia, kedy bol v USA využívaný ako multivitamínový doplnok. Jeho silné účinky však boli preukázané až v druhej polovici 20. storočia japonským farmaceutom menom Yoshihide Hagiwara. Majiteľ jednej z najväčších farmaceutických spoločností v Japonsku veľa pracoval, nespal a zle sa stravoval. Jedného dňa u neho nastala zmena a začal hľadať rastlinu, ktorá by organizmu dokázala pomôcť. Preskúmal vyše 200 rastlín a ich štiav, pričom najlepším sa ukázal práve jačmeň. Yoshihide Hagiwara za svoje objavy dostal aj vyznamenanie v oblasti farmaceutiky.

Jedna z TOP zelených rastlín                            

V mladom jačmeni nájdeme mnoho prospešných látok – vitamíny, živé enzýmy, minerály, stopové prvky, aminokyseliny a aj bielkoviny. Z vitamínov sú to B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B6, B12 a vitamín E. Nezvyčajný je obsah vitamínu B12, pretože ten sa poväčšine vyskytuje v živočíšnej ríši a telo ho zväčša prijíma zo živočíšnej potravy. Jačmeň teda dokáže dodať B12 aj vegetariánom či vegánom. Z minerálov sa pitím jačmeňa môžete obohatiť o vápnik, mangán, germánium, zinok, meď, bioflavonoidy, polysacharidy, polypeptidy a železo. Práve železo bojuje proti chudokrvnosti. Mladý jačmeň obsahuje aj veľké množstvo SOD – enzýmu superoxidu dismutázy, ktorý ničí kyslíkové radikály, čím pomáha omladzovať bunky. Odstraňuje prekyslenie organizmu.

Zázračný chlorofyl

Chlorofyl jačmeňu dodáva silné detoxikačné účinky. Vyplavuje z tela zlé látky a čistí žalúdok a črevá. Žalúdočné a črevné ťažkosti sú navyše pôvodcom kožných ochorení, takže keď sa prečistia, čistí sa aj pleť. Chlorofyl teda pomáha aj pokožke, vyrážkam a ekzémom. Opuchnuté tvár zas poukazuje na ťažkosti s obličkami alebo pečeňou, ktoré jačmeň taktiež dokáže prečistiť. Okrem toho čistí potné žliazky a pôsobí dezodoračne.

Zdroj dobrej nálady

Mladý jačmeň obsahuje aj látku serotonín, ktorá je zodpovedná za našu dobrú náladu. Vitamín B1 ničí stres, únavu a vyčerpanosť, čím má človek viac energie. Navyše celkovo posilňuje imunitu a obranyschopnosť až do takej mieri, že je prevenciou proti rakovine. Okrem antioxidačných účinkov má aj protizrážanlivé, chráni cievy, pôsobí pri zažívacích problémoch a reguluje hladinu cholesterolu v krvi. Navyše, tak isto ako napríklad cesnak, pôsobí protizápalovo ako prírodné antibiotikum. 

Zelený vyprošťovák

Aj keď nápoj z  jačmeňa nie je príliš chutný, je veľmi zdravý a časom si naň zvyknete. Piť ho môžete dokonca aj po prehýrenej noci, pretože je to dobrý „vyprošťovák“. Treba si však dávať pozor na to, kde a aký kupujete. Na trhu sa veľmi rozmohol biznis s jačmeňom a spotrebiteľ skutočne nevie, ktorý si vybrať. Nenechajte sa však odradiť, určite nájdete ten správny, prírodný a prospešný. Báť sa nemusíte ani predávkovania,  na koľko je to čistá koncentrovaná zelenina.

Tak čo poviete? Vyskúšate? :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz