Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Levanduľa - fialová čistota

rss

Značí lásku a oddanosť, vyjadruje čistotu, miernosť no aj opatrnosť. Symbolizuje šťastie a sľubuje dobrodružstvo. Tak je levanduľa opisovaná vo význame kvetov. Táto upokojujúca a na pohľad nádherná rastlinka nám poskytuje viac, ako sa na prvý pohľad zdá.

Upokojí a koncentruje

Jej názov pochádza z latinského slova lavare, čo znamená umývať sa. Starí Rimania sa vo vode z levandule totižto kúpali a častokrát si v nej prali aj šaty. Jej vôňa je pre človeka nie len veľmi príjemná, no dokonca upokojuje zmysly. Rímsky vojaci ju čuchali, aby si upokojili nervy po bojoch, zápasoch či tréningoch. Vdychovanie levanduľovej vône, nepomáha len veľmi nepokojným ľuďom ale všeobecne zvyšuje koncentráciu a uvoľňuje dýchacie cesty. Jej vôňa je dokonca tak silná, že hmyz ako mole či mravce veľmi odpudzuje. Mnohí ľudia si dnes už ani nevedia predstaviť skriňu bez levanduľového vrecúška. 

Levanduľa v kozmetike

Vďaka jej protizápalovým účinkom upokojuje podráždenú pleť. Napomáha miznutiu červených fliačikov z tváre a je prospešná aj pri liečbe ekzémov. Pôsobí aj ako vlasové sérum zabraňujúce padaniu vlasov. Pleti zväčša postačí levanduľový čaj, ktorým si budete čistiť tvár, pretože má protizápalové a upokojujúce účinky. Vlasy alebo dýchacie cesty ocenia olejček. Na najrýchlejší domáci levanduľový olej potrebujete okrem levandule len olivový olej. Lyžičku kvetov treba zmiešať s 200ml oleja, nechať vylúhovať, precediť a skvelé vlasové sérum či masážna emulzia je hotová.

Pridajte ju do varenia

Okrem vonkajšieho použitia sa nemusíme báť ani vnútorného. Proti migréne pôsobí čaj aj z čerstvej aj sušenej levanduľky. Na varenie, zväčšia na mäsité jedlá, je vynikajúca kombinácia levandule, rozmarínu a bazalky. Zo sladkostí je výborná bábovka s hrsťou levanduľových kvetov.

Pestovanie

Levanduľa dorastá do výšky 60cm, záleží od odrody. Aj keď najcharakteristickejšou oblasťou jej pestovania je južné Francúzsko, oblasť Provance, dá sa vypestovať aj u nás. Vyžaduje slnečné miesto a pôdu s pH okolo 6,5 až 7,5. Vysádza sa v nie príliš horúcom počasí, skôr na jar alebo na jeseň. Na jar si treba počkať kým odídu aj tie najposlednejšie mrazy, na jeseň je vhodné vysádzať levanduľku aspoň dva mesiace pred prvými ,razmi. Strihať ju treba hneď ako zakvitnú okvetné časti, odstrihávame celé stonky s kvetmi zhruba jednu tretinu aj z konárikov, nie však na úplne zdrevnatené stonky bez lístkov. Tak by vám rastlinka nemusela vydržať dlho. 

Čo poviete na tento malý fialový zázrak? Skúsite ju pestovať aj doma? 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz