Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Klinčeky – korenie aj liečivo

rss

Klinčeky, všetkým dobré známe, najčastejšie pridávame do vareného vína, punču, ale aj do ovocných kompótov. Okrem toho je to veľmi zdravé korenie, ktoré obsahuje množstvo výživných látok. V Čínskej medicíne sú klinčeky uznávané za koreninu, ktorá zrýchľuje metabolizmus, a tiež pomáha zvýšiť tok energie.

Vedeli ste ale, že klinčeky dokážu pomôcť aj pri bolesti zubov? V prípade, ak trpíte bolesťou zubov, môžete si pripraviť tinktúru a to nasledovne. Stačí, ak namočíte 10 klinčekov v 1dcl alpy alebo v inom liehu. Klinčeky nechajte lúhovať dva týždne, a potom aplikujte na boľavé zuby. Vieme, že dva týždne je dosť dlhá doba čakania, a preto ak nemáte doma pripravenú tinktúru, a potrebujete čo najskôr bolesť utíšiť, stačí, ak požujete aspoň jeden klinček, alebo ho rozdrvíte a priložíte na boľavé miesto. Klinčeky majú výborné dezinfekčné účinky, a aj takto vám dokážu rýchlo a účinne pomôcť.

Klinčeky sú vlastne neroztvorené, usušené, kvetné púčiky stromu nazývaného klinčekovec voňavý. Tento strom rastie v Brazílii, v Zanzibare, a tiež aj na Madagaskare. Veľkou zaujímavosťou je, že strom musí mať viac ako päť rokov, až potom začne mať kvety. Klinčeky sa zbierajú ešte predtým, ako sa otvoria. Svoje pomenovanie dostali kvôli svojmu vzhľadu, ktoré veľmi pripomína malé klince. Obsahujú rastlinné steroly, minerály ako vápnik, draslík a mangán, a tiež aj vlákninu.

Už mnoho generácií našich predkov využívalo klinčeky na tíšenie bolesti zubov. Podstata liečivých schopností spočíva v siliciach, ktoré sa v klinčekoch nachádzajú. Dokonca Nemecká komisia, ktorá je rešpektovaná mnohými odborníkmi, schválila používanie klinčekov ako antiseptikum, a tiež aj anestetikum.

Dokonca sa nedávno autori štúdie zaoberali výskumom klinčekov ohľadom prevencie pred rakovinou kože. Vedci použili vodný roztok z klinčekov a zistili, že pokus bol úspešný a že tento roztok naozaj mal protirakovinové účinky. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz