Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Domáci chov kôz – ako a prečo?

rss

 

Ako kúpiť svoju prvú :) kozu

Ak nemáte zatiaľ žiadne skúsenosti s chovom kôz, začnite v malom – len s jednou kozou. Pri nákupe môže byť výhodnejšie kúpiť už „zabehnutú“ dojnicu u ktorej môžete skontrolovať dojivosť aj tvar vemena a prípadne si dojenie rovno vyskúšať. Bežne sú v predaji klasické biele ale aj menšie hnedé kozy. Ak máte na výber a ide vám predovšetkým o mlieko, viac mlieka produkujú väčšie biele kozy. Môže byť užitočné uprednostniť bezrohú kozu, ak sa bojíte :) rohatej.

Pri nákupe skontrolujte zdravotný stav zvieraťa, nechajte si ho predviesť ako chodí, v akom stave má paznechty (musia sa pravidelne strihať), vemeno, srsť. Obľúbeným trikom niektorých gazdov :) je predať neskúsenému chovateľovi starú dojnicu. Spýtajte sa preto vždy aj na vek kozy a skúste ju porovnať s inými zvieratmi z chovu. Najlepšie je kúpiť 2 – 3 ročnú kozu v období laktácie (= keď sa dojí), prípadne aj staršiu (4 – 6 ročnú). Desaťročné zviera však už má svoju mliečnu kariéru za sebou a neoplatí sa ho kúpiť.

Ustajnenie kôz

Podobne ako iné domáce zvieratá, aj koza potrebuje suché a čisté ustajnenie, dostatočne priestranné. Nesmie v zime trpieť mrazmi, v extrémnych letných horúčavách potrebuje mať možnosť chládku. Neustále musí mať k dispozícii dostatok čistej vody v napájačke (stačí kýbel). Ak voda v zime cez noc zamŕza, chlievik je nedostatočne zateplený – to sa týka VŠETKÝCH domácich zvierat vrátane hydiny.

Stajňa pre kozu musí mať dlážku riešenú tak aby moč zvierat ľahko odtekal preč, čiže by mala mať dlážku mierne do spádu (cca 4 %) a odtokový žliabok. Dobrá stajňa umožňuje bezpečné voľné ustajnenie tak, aby mohli zvieratá čo najviac času stráviť bez priviazania. K stajni sa oplatí pristaviť zastrešenú ohradu ako výbeh, v ktorom môže byť koza vypustená na voľno. Pri stavbe nezabudnite na to, že koza je mocné zviera. Steny, dvere aj ploty musia byť pevné a zamedziť prístupu iných domácich zvierat čím predídete šarvátkam, pri ktorých sa môžu navzájom zraniť.

Kŕmenie kôz

Základom stravovania kôz ako prežúvavcov je lúčne a ďatelinové seno, občas ako objemový doplnok trocha kvalitnej slamy. Seno treba ukladať do klasických drevených jaslí tak, aby ho koza nemohla rozťahať, ušliapať a znehodnotiť. Jasle musia byť riešené bezpečne aby si v nich koza nezasekla rohy či hlavu. Kozy majú výborné výsledky pri zelenej pastve – nesmú sa však pásť na mokrej alebo zarosenej tráve. Pasúca sa koza skonzumuje aj kríky alebo obhryzie ovocné stromky, takže prípadnú lokalitu pre pastvu si dôkladne premyslite. Ak kozu niekde „zakolíkujete“ na reťazi, musí mať na krku kvalitný obojok plus otočnú karabínku, inak sa ľahko reťaz „navrství“ a stiahne obojok tak že hrozí až zadusenie zvieraťa.

Okrem sena koza potrebuje:

·        obilné krmivá (pšeničné otruby, šrot, celú pšenicu, trochu kukurice, jačmenný šrot)

·        kŕmnu repu (nakrájať na malé kocky, prípadne nastrúhať a pomiešať s otrubami)

·        zemiaky (uvarené, občas aj pár surových nakrájať či nastrúhať ako repu)

·        občas mladé vetvičky stomov (vŕba, jasan, dub, topoľ, …)

·        občas nakrájané kúsky jablka, hrušiek, mrkvy

·        neustále kŕmnu soľ na lízanie, vitamínové a minerálne koncentráty

·        TIP: mierne navlhčené miešanice z otrúb s nasekanou mladou žihľavou

A teraz dve nepríjemnosti:

·        raz ročne sa musí koza – dojnica v období niekoľkodňovej ruje (zväčša na jeseň) pripustiť (prvý raz asi tak vo veku 1 rok, 1 a pol roku), takže si vopred overte či má niektorý chovateľ vo vašej lokalite capa k dispozícii :)

·        ešte raz k tomu senu: ak si nedokážete zabezpečiť aspoň cca 500 kilogramov prvotriedneho sena ročne na jednu kozu alebo jednoducho nemáte čas, s chovom ani nezačínajte

Čo všetko sa dá z kozieho mlieka vyrobiť:

·        mliečne nápoje, tvaroh, oštiepky, parenice, bryndza

·        syry rôznych druhov vrátane hrudkového syra

·        sladká, kyslá alebo kefírovaná žinčica

Záverom: nepodceňujte náročnosť a odbornosť práce okolo chovu zvierat a starostlivosti o ne. Ak nemáte dostatočné alebo žiadne skúsenosti, nájdite si vo svojom okolí skúseného chovateľa s ktorým sa kedykoľvek môžete poradiť. Prajem vám mnoho úspechov..!

 

Komentáre

Vojtech Knížat 18.9.2013, 20:57
Len kozu nesmiete uvazovať retazov lebo štrangom, môže sa obesit. Potom môšte ist žial zapíjat do krčmy
Katarína Mydlová 13.12.2013, 13:53
Dobrý deň, chcem sa Vám poďakovať za všetky informácie ohľadne chovu kôz - veľmi ste mi pomohli! Srdečná vďaka :)
Admin 16.12.2013, 07:46
Sme veľmi radi :)
Katarína Mydlová 19.12.2013, 12:16
Chcem sa Vás ešte opýtať či je nutné kozu domácu(bielu) registrovať aj v CEHZ a či je nutné kozu očkovať(ak áno, ako často?). Ďakujem Vám veľmi pekne! :)
Admin 8.1.2014, 12:48
Pani Katarína, ak chováte 1 kus ovce, kozy, hovädzí dobytok, musíte si založiť na pracovisku CEHZ farmu na tlačive Registrácia chovu, kde vypíšete všetky požadované údaje. Tlačivo musí byť potvrdené veterinárnym lekárom z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy, kde zapíše aj súradnice GIS X:, Y:. Na pracovisku CEHZ musíte hlásiť všetky zmeny zvierat na farme, na predpísaných tlačivách, ktoré si stiahnete na stránke. Ak by ste potrebovali ešte nejaké informácie stačí sa obrátiť na príslušnú Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, v mieste chovu predmetného zvieraťa. Dúfam, že sme aspoň trochu pomohli.
Farmero 17.5.2014, 20:45
Pani Katarína ak si chcete chovať kozu pre vlastné účely, nie na podnikanie, môžete si ju jednoducho kúpiť, zaparkovať do chlieva a je to žiadna byrokracia k tomu nemusí byť. Chovám niekoľko kôz celé roky len pre rodinu (nemám farmu) a ako fyzická osoba nepodnikateľ k tomu nepotrebujem žiadne papierovačky. Kozy ani neočkujeme občas sa na ne príde pozrieť veterinár keď mi očkuje nemeckého ovčiaka :) a to je všetko. Pán admin asi písal o možnosti keď chcete predávať mlieko alebo založiť komerčnú farmu.
Jozef 22.5.2014, 13:39
Zdravim. poradi mi niekto,co sa tyka komercneho chovu koz. Potreboval by som vediet co vsetko musim mat vybavene,ake podmienky na chov musim splnat. Ako maju byt kozy ustajne, ci musi byt mlieko pasterizovane ,aby sa mohlo predavata pod. Teda,co vsetko musim splnit, aby som mohol komercne predavat kozie mlieko. Ak viete aj nejake zakony k tomu, tak by to bolo super. Diky
Eva 19.11.2017, 18:49
Chcela by som chovať dve kozy ako "kosacky". Ale nemôžem byť denne pri nich. Myslite, ze je to mozne? Ak by som si kúpila mlade kozy, ktore este netreba dožiť?

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz