Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Datle - sladká energia

rss

Ďatle sú pre nás zväčša len vianočnou záležitosťou. V sušenej podobe sa objavujú takmer na každom sviatočnom stole. Ich účinky sú však pre verejnosť aj naďalej neznáme. Ako to teda s nimi v skutočnosti je? Oplatí sa nám ich kupovať aspoň na sviatky?

Starodávna plodina

Domovom datlí je Predná Ázia, konkrétne oblasť bývalej Mezopotámie. Sú spomínané už v Biblii či Koráne, no človek ich pestuje už viac ako 5 tisíc rokov. Spolu s figami, granátovým jablkom, hroznom,  jačmeňom, pšenicou a olivami patria medzi sedem tzv. „izraelských plodín“, ktoré tvorili základ výživy v biblických časoch. Dnes sa najlepšie datle do celého sveta vyvážajú predovšetkým z Tunisu a Iraku.

Jedna palma = 100kg datlí

Datľovníky sú palmy vysoké do 30 metrov, ktoré majú veľmi radi teplo. Prežijú aj extrémne vysoké teploty, suchý vzduch a nedostatok zrážok. Sú to stromy veľmi plodné, keďže na jednom sa ročne urodí v priemere sto kilogramov plodov. Tie sú oválne, tmavo hnedé, s dĺžkou 3 – 7cm a šírkou 2 – 3cm. Výhodou je, že ich možno dlho skladovať, pretože nezhnijú a ani nesčernejú.

Bohatý zdroj vitamínov

Datle majú nízky obsah vody a tvorené sú prevažne sacharidmi. Až 70% z nich je však prírodných cukrov. Okrem toho sú ale veľmi bohaté na vitamíny a minerály. Celkovo sú zložené z vody, bielkovín, sacharidov, vlákniny a tukov. Ak by vás zaujímalo ich úplné zloženie, nájdete v nich vitamíny A, B, E a K, betaín, cholín, niacín, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú. To však nie je všetko. Obsahujú aj draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sodík, vápnik, zinok a železo. Všetko to znie veľkolepo, no čo v praxi pre telo znamenajú?

Rýchla energia

Energetickú hodnotu majú vysokú, 100g datlí obsahuje približne 300 kcal. Predovšetkým sú pre nás rýchlym a bohatým energetickým zdrojom. Energiu dopĺňajú aj pri náročnejších fyzických aktivitách. Cukry totiž dodajú glukózu a bielkoviny vyrovnajú straty aminokyselín. Rastu váhy sa báť nemusíte, tukov obsahujú veľmi nízke množstvo. Okrem toho, vďaka B6 pomáhajú lepšie sa koncentrovať, preto ich ako rýchlu pomoc môžu využívať študenti či duševne pracujúci. Psychickú a fyzickú kondíciu umocňuje aj kyselina pantoténová (B5), ktorá taktiež dodáva energiu a podporuje sústredenie.

Trávenie bez problémov

Vláknina v datliach pôsobí priaznivo na trávenie. V súvislosti s vylučovacou sústavou však pôsobia ako prevencia pred rakovinou hrubého čreva a majú vplyv na liečbu hemoroidov. Nedozreté plody sa dokonca používajú pri hnačkách. Okrem toho datle prirodzene znižujú krvný tlak a vďaka horčíku zmierňujú bolesť. Obľúbia si ich pacienti s Alzheimerom alebo artritídou. Nesmieme zabudnúť spomenúť aj vápnik, ktorý posilňuje kosti a zuby.

Sladká mňamka

Ak vás nepresvedčila kopa priaznivých účinkov, možno pomôže ten najprostejší – je to jedno z mála ovocia, ktoré zasýti na dlho. Môžete ich jesť čerstvé aj sušené, u nás však čerstvé zrejme nenájdete. Ak vám nechutia samostatne, skombinujte ich s iným ovocím do šalátu, do musli či tvarohu. Veľmi chutný je aj sladký datľový sirup či cukor, ktorý je zdravší ako všetky ostatné – aj ako trstinový! Ak si datle dáte na raňajky alebo desiatu, vyrovnáte glykemický index a telo udržíte naštartované celý deň. Tak čo, vyskúšate? :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz