Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Dáme vám dôvody, prečo nezabúdať na zeler

rss

Mnohí z nás poznajú zeler len ako prísadu z polievky. No v skutočnosti je to veľmi zdraviu prospešná zelenina, ktorá by rozhodne nemala chýbať v našom jedálničku. V tomto článku sa dozviete, prečo netreba zabúdať na konzumáciu zeleru.

1. Čo by ste určite mali vedieť o tejto výnimočnej zelenine je, že obsahuje nízky počet kalórií,  no má vysoký obsah živín a vlákniny. Takže, ak sa chystáte chudnúť alebo držať nejakú diétu, zeler je určite skvelý pomocník v tejto situácii. Pridajte si ho do šalátu a uvidíte :)

2. Táto zelenina sa môže pochváliť aj tým, že má dezinfekčné účinky. Pitie zelerovej šťavy sa odporúča najmä pri chorobách. Zelerové silice urýchľujú rozpúšťanie hlienu a pomáhajú dezinfikovať sliznice, ktoré sú plné baktérii.

3. Okrem toho, že zeler pomáha pri chudnutí, pomáha tiež aj proti rakovine, pretože obsahuje fytochemikálie- kumaríny, ktoré chránia pred touto zákernou chorobou. Výskumy dokázali, že práve tieto látky pomáhajú predísť rakovine tým, že zvyšujú aktivitu bielych krviniek.

4. Zeler pomáha aj pri znížení krvného tlaku a cholesterolu vďaka látke 3-n-bufyltalid. V prípade, ak trpíte na vysoký krvný tlak, tak vám odporúčame denne skonzumovať 4 až 6 zelerových stoniek. Vtedy vám krvný tlak môže poklesnúť o 12 až 14% a cholesterol približne o 7%.

5. Zeler je vhodný aj pre tých, ktorí trpia artritídou alebo dnou. Počas dvanásťtýždňovej štúdie, ktorá sa uskutočnila na Univerzite v Queenslande sa dokázalo, že extrakt zo zeleru, dokázal čiastočne alebo až úplne odstrániť bolesť.

6. Posledný dôvod prečo nezabúdať na zeler je ten, že táto zelenina má detoxikačné účinky, ktoré pomôžu prečistiť váš organizmus a odstrániť z neho všetky nežiaduce látky. Ak si chcete naštartovať metabolizmus, tak si doprajte zelerovú kúru, počas ktorej budete piť zelerovú šťavu. Kúra by mala trvať približne 10 dní.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz