Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Červené pomaranče – zdravšie a menej kyslé

rss

Červené (nazývané aj krvavé) pomaranče sa pestujú prevažne v stredomorských krajinách- Taliansku a Španielsku. Majú pomerne krátku sezónu v neskorej zime- dostupné sú od decembra do apríla. Od normálnych pomarančov sa odlišujú vzhľadom- ich koža je oranžovejšia a dužina je tmavočervená.

Zdravotné výhody červených pomarančov

Z výživového hľadiska sú tu dva hlavné dôvody, prečo konzumovať červené pomaranče: kyselina listová a vitamín C.

Kyselina listová sa odporúča pre tehotné ženy- je nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek, čím zabraňuje vrodeným chorobám. Samozrejme, zjedením jedného, či dvoch pomarančov nedosiahnete odporúčané denné množstvo kyseliny listovej. Ich konzumáciou však kyselinu listovú prijmete v prirodzenej podobe.

Dva červené pomaranče však obsahujú odporúčanú dennú dávku vitamínu C, ktorý v tele nie je produkovaný a preto by mal byť obsiahnutý vo vašom každodennom jedálničku.  Vitamín C je antioxidant nevyhnutný pre mnoho metabolických funkcií v tele - pomáha hojiť rany, posilňuje imunitný systém, udržiava zdravé ďasná.

Aj to, že sú tieto pomaranče červené zabezpečuje ich blahodarný vplyv na zdravie. Červené pomaranče majú svoju farbu vďaka obsahu antokyánov. Vedci sa domnievajú, že tieto prírodné látky majú protizápalové vlastnosti, slúžia ako prevencia proti rakovine, cukrovke a bakteriálnym ochoreniam, znižujú riziko srdcových ochorení a pomáhajú proti chorobám, ktoré prichádzajú s vekom.

Použitie červených pomarančov

Čo sa týka ich použitia, môžete ich použiť všade, kde aj normálne pomaranče- na priamu konzumáciu, v pudingoch, marmeládach, zmrzlinách, múčnikoch, či želé. Kvôli jeho ohnivej farbe a jedinečnej chuti sa často využíva na prípravu kokteilov.

Recept na záver

V chladných dňoch sa naše stoly často dostávajú citrusové plody, tak prečo ich nevyužiť aj v kuchyni?

Na výborný pomarančový koláčik budeme potrebovať:

270 g masla izbovej teploty, 130 g hnedého cukru, 2 lyžičky citrónovej šťavy, 1 lyžičku kôry z červených pomarančov, 2 stredne veľké červené pomaranče, 120 g jemnej kukuričnej múky, 65 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, štipku soli, 200 g kryštálového cukru, 4 väčšie vajcia, 1 kyslú smotanu, 1 vanilkový cukor (alebo 2 lyžičky vanilkového extraktu)

Ako budeme pri príprave postupovať:

  1. Dáme predhriať rúru na 350 °C a vymastíme tortovú formu.
  2. V malom hrnci na miernom ohni rozpustíme 50 g masla. Pridáme k nemu hnedý cukor a citrónovú šťavu. Miešame, kým sa cukor neroztopí (cca 3 minúty). Túto zmes potom vlejeme do pripravenej tortovej formy.
  3. Ošúpeme si červené pomaranče a nakrájame ich na tenké plátky (kolieska podľa obrázka vo fotogalérii). Tesne ich uložíme na hmotu v tortovej forme.
  4. Ďalej si v mise spolu vymiešame pomarančovú kôru, kukuričnú múku, múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľ.
  5. V druhej miske zmiešame smotanu, zostávajúce maslo a kryštálový cukor. Pridáme po jednom vajcia a vanilkový cukor (alebo extrakt).
  6. Potom ručne zapracujeme smotanovú časť do zmesi s múkami.
  7. Cesto dáme do formy s pomarančmi. Vložíme do rúry a pečieme, kým nie je koláč zlatohnedý a cesto sa nechytá na špáradlo (približne 40-50 minút).
  8. Po upečení necháme múčnik približne 10 minút chladnúť vo forme. Potom jemne nožom uvoľníme cesto z okrajov formy a prevrátime na tanier.
  9. Pred podávaním necháme úplne vychladnúť. Dobrú chuť!

Zdroj: cooking.nytimes.com; foodnetwork.com

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz