Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Bobkový list- použitie, pestovanie, rozmnožovanie

rss

Bobkový list asi nie je potrebné predstavovať nikomu. Táto rastlina s pravým názvom vavrín pravý má tvrdé, kožovité, predĺžené, kopijovité až oválne listy, ktoré sme videli a držali v rukách už hádam všetci. Menej známy je fakt, že rastie na stálo zelenom strome alebo kre a kvitne bielymi, žltými až modročervenými kvetmi od maca do apríla, pričom sa pestuje (alebo aj divo rastie) vo všetkých subtropických oblastiach.

Použitie bobkového listu

Táto bylina je po celé storočia používaná na medicínske účely a na ochucovanie jedál. V kuchyni sa bobkový list používa pre svoju výraznú chuť a arómu ako dochucovadlo na mäso, do polievok a dusených pokrmov. Mnoho kuchárov ho používa aj ako náhradu soli pri príprave jedál, ako sú cestoviny, ryža, či fazuľa. Bobkový list sa využíva i v kozmetike, či pri výrobe mydiel a pracích prostriedkov.

Ako pestovať bobkový list

Bobkový list nie je mrazuvzdorný, preto ho pestujte v nádobách, ktoré je možné zazimovať. Je možné vypestovať ho zo semienka alebo zo sadeničky. Pestovanie vavrínu pravého zo semienka je oveľa náročnejšie, ako jeho pestovanie zo sadenice. Pokiaľ sa však pre túto cestu rozhodnete, zasaďte semienka do hĺbky 2 až 3 cm a držte ich na slnečnom mieste s teplotou 21-28 °C. Klíčenie semien trvá zvyčajne okolo 6 týždňov.

Veľmi dôležité pre rast bobkového listu je umiestniť ho na miesto, kde naň bude svietiť slnko, ale nie v prievane. Vavrín môžete pestovať v interiéri aj v exteriéri, na parapete, balkóne, či v záhrade. V období leta potrebuje bobkový list výdatnú zálievku, najmä pokiaľ ho pestujete vonku. Pokiaľ je sucho alebo príliš teplo, nezabudnite ho polievať každý deň. Bobkový list potrebuje tiež pomerne vysokú vlhkosť, preto ho pravidelne postrekujte rozprašovačom. V zime ho nie je potrebné polievať každý deň.

Rastlinu pravidelne od marca do augusta prihnojujte (ideálne raz za 14 dní). Nezabudnite tiež rastlinke dodávať dusík a draslík. Ker pravidelne zastrihávajte a tvarujte, získate tým nielen pekný ozdobný ker, ale aj sa zahustí. Bobkový list by ste mali presádzať vždy raz za niekoľko rokov na jar do drevených nádob, ktoré rastline najviac vyhovujú.

Bobkový list rozmnožovanie

Bobkový list je možné rozmnožovať aj vrcholovými rezmi. Tie by mali byť vykonané na jar alebo v septembri šikmým čistým rezom. Každý rez by mal mať 3-6 listov. Takéto výhonky je potom potrebné zapichnúť na 6-8 týždňov do zeminy, kde vám zakorenia. Ideálna teplota na zakorenenie je okolo 22° C.

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz