Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako vypestovať veľkú, zdravú a chutnú cibuľu

rss

Podľa toho, čo hovoria skúsení farmári, tak počet listov, ktoré cibuľa vyprodukuje ešte predtým, ako sa začnú dni krátiť, určujú veľkosť cibule. Preto nezabudnite, že čím skôr cibuľu zasadíte, tým väčšia vám vyrastie.

Pár faktov o cibuli

Cibuľa je pre organizmus veľmi vhodná a zdravá, pretože obsahuje veľa vody a dodáva nám energiu, ktorú potrebujeme. Cibuľa zvyšuje cirkuláciu krvi, znižuje krvný tlak a tým pôsobí preventívne voči krvným zrazeninám. Obsahuje tiež málo kalórii, preto je vhodná aj pri diéte.

Tipy pri pestovaní cibule

Kľúčovým pri pestovaní cibule je substrát. Cibuľa nemá rada ílovité a ani kyslé pôdy. Z tohto dôvodu, ak máte v záhrade ílovitú pôdu, tak ju dobre premiešajte s pieskom a rašelinou, ak kyslú, tak ju na jeseň premiešajte s dolomitovou múčkou.

Pri výseve cibule sa odporúča používať aj tzv. značkovacie rastliny, ako sú šalát, či reďkovka, ktoré vám pomôžu pri vytrhávaní buriny na hriadke ešte skôr, ako cibuľa vzíde.

Cibuľu by ste mali chrániť aj pred hmyzom, najmä pred kvetárkou cibuľovou. S týmto vám pomôže obyčajná kuchynská soľ- stačí, ak ňou z času na čas riadky s cibuľou posypete. Pred škodcami chráni cibuľu aj mrkva. Vysaďte ju vedľa riadkov s cibuľou a tieto dve rastlinky si budú navzájom pomáhať pred škodcami, ktoré ich ohrozujú.

Hnojenie cibule

Cibuľu je dobré hnojiť v troch cykloch. Prvýkrát hnojíme vtedy, keď má cibuľa dva listy. Druhé hnojenie by malo prebehnúť dva týždne po prvom a posledný raz hnojíme cibuľu koncom júna. Pri hnojení uprednostňujte starší hnoj a vyhýbajte sa chloridu draselnému, ktorý by cibuľu mohol spáliť. Nezabudnite pri hnojení použiť fosfor, od ktorého závisí veľkosť a sila cibule.

Kedy cibuľu zbierať?

Cibuľa je pripravená na zber v momente, keď začne vňať vysychať v krčku. Listy začnú postupne žltnúť a ovísať. Keď polovica vňate porastu poľahne, je najvyšší čas začať ju zbierať. Pokiaľ je vonku sucho, môžeme cibuľu nechať v radoch na hriadke pár dní presušiť. V prípade nepriaznivého počasia ju zavesíme niekde v suchej teplej miestnosti. Potom cibuľu zbavíme uschnutej vňate a korienkov a pretriedime ju. Uložíme ju na chladnom a suchom mieste.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz