Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zvláštne fakty o cuketách

rss

Aj keď sa zber cukiet pomaly končí, ešte stále ich v záhradách niekoľko nájdeme. Ak ich máte plnú záhradu, mali by ste o nej niečo vedieť. Pripravili sme si pre vás niekoľko netradičných faktov, ktoré vás určite prekvapia.

1. Máte pocit, že vaše sú cukety obrovské? Najväčšia cuketa sveta merala 176 cm a vážila 24 kg. Hrdým záhradkárom bol Bernard Lavery z Anglicka.

2. Táto enormná cuketa zrejme nechutila dobre. Najlepšie sú totiž malé až stredne veľké cukety. Ak zbierate malé, tmavo-zelené cukety, robíte dobre! Vtedy totiž obsahujú aj najvyššiu nutričnú hodnotu.

3. Cuketa = 95% vody. Cukety sú teda skvelými nízko kalorickými zložkami stravy. 

4. V roku 1920 priniesli Taliani cuketu do Spojených štátov.

5. Ak ste veľkými cuketovými fanúšikmi, mali by ste zvážiť výlet za veľkú mláku. V meste Obetz, štát Ohio v USA, sa každoročne koncom augusta koná cuketový festival.

6. Kvet cukety je jedlý.

7. Potrebujete viac dôvodov pre jej konzumáciu? Je bez tuku, bez cholesterolu, má nízky obsah sodíka, je bohatá na mangán, vitamín C a obsahuje viac draslíka ako banány. Živiny obsiahnuté v cuketách môžu byť prevenciou pred rakovinou a srdcovými chorobami. To je dosť, nie? 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz