Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zoznámte sa s tekvicou Hokaido

rss

Tekvicu Hokaido (známu aj ako Hokkaido) si obľúbite rýchlo. Krásne oranžové tekvice sú ozdobou záhrady, a zdravou delikatesou na našich tanieroch.

Čo obsahuje tekvica Hokaido?

Tekvice všeobecne patria k zdravým potravinám, tekvica Hokaido je však aj medzi nimi unikát. Obsahuje prírodou dokonale navrhnutý mix vitamínov (najmä provitamín A, vitamíny B a C), vápnik, draslík, horčík, železo a fosfor, vlákninu, proteíny, sacharidy, vlákninu a dielik zdravého rastlinného tuku. Pre svoj nízky objem kalórií je tekvica Hokaido vhodná aj pri boji s nadváhou.

Tekvica Hokaido a zdravie

Konzumácia tekvice Hokaido prospieva pri zdravotných problémoch so žalúdkom, srdcom, ľadvinami, slezinou, slinivkou brušnou. Má výrazné detoxikačné, žlčopudné a močopudné účinky. Pomáha črevám zbaviť sa nepríjemných parazitov. Obsahom luteínu a zeaxantínu chráni tekvica Hokaido náš zrak. Vďaka obsahu antioxidantov prispieva k prevencii pred niektorými druhmi rakoviny vrátane rakoviny pľúc.

Vypestuje si svoju tekvicu Hokaido

Nepotrebujete na to ani záhradu, tekvica Hokaido sa pri dobrých podmienkach dá pestovať priamo v byte (v poriadne veľkom kvetináči). Semienka pred výsevom namočte na noc do vody. Ako všetky tekvice, aj Hokaido počas rastu potrebuje veľký priestor na svoje listy. Na záhonoch sa preto seje do hniezd vzdialených od seba až 1 meter. Semienka sa sejú do hĺbky cca 4 cm, do dobrej záhradnej pôdy s dostatkom humusu. Pravidelné odstraňovanie buriny aj závlaha sú potrebné, nikdy však nepolievajte listy. V záhrade vám Hokaido krásne zakryje napríklad nevzhľadnú kopu kompostu.

Ako sa tekvice Hokaido dajú zjesť?

Najjednoduchšie je nakrájať na tenké plátky aj so šupkou a upiecť v rúre na plechu (bez semienok). Semienka si môžete ako zdravú pochúťku samostatne upražiť na panvici. Tekvicovú dužinu si môžete dusiť, vyprážať, zapekať, piecť (ako zemiaky). Slúži ako základ dobrej krémovej polievky, do koláčov, džemov, čalamád... So solením to nepreháňajte, nadbytok soli je nepriateľom zdravia. Ak máte chuť na sladkú a zdravú dobrotu, posypte plátky tekvice pred pečením nadrobno sekanými orechmi a po upečení decentne potrite troškou medu.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz