Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zničte škodcov domácimi prírodnými pesticídmi - 7 tipov ako na to

rss

Pesticídy sú jediné toxické látky, ktoré zámerne vypúšťame do prostredia s cieľom zabiť niečo živé. Tieto chemické látky však okrem zabíjania škodcov parazitujúcich na rastlinách spôsobujú problémy aj ľuďom. Bolesti hlavy, nevoľnosti či až tvorba rakovinotvorných buniek, narúšanie endokrinného systému alebo neurologické problémy – toho všetkého môžu byť príčinou. Ako sa však pesticídov zbaviť úplne a pritom si zachovať bohatú úrodu?

Poľnohospodárske chemikálie sú pre životné prostredie príliš toxické. Znečisťujú naše zásoby vody, ničia pôdy a zabíjajú včely – živočíchy pre nás nenahraditeľné. Nechceme tým však povedať, že zbavenie sa pesticídov znamená nechanie úrody napospas škodcom. Našťastie existuje množstvo prírodných látok, ktoré pôsobia ako organické pesticídy. Prinášame vám 10 najlepších.

1. Kremelina

Kremelina je inak nazývaná aj diatomové bahno či rozsievkový íl. Je to jemný prášok vyrobený zo skamenených pozostatkov malých vodných organizmov, ktoré sú bohaté na oxid kremičitý. Kremelina nemá na zdravie človeka žiadny vplyv, no dokáže zabíjať parazity a malý hmyz. Používaná môže byť napríklad na vošky, mravce, slimáky, šváby či iné organizmy. Najlepšie na nej je, že by nemala poškodiť žiadne mikroorganizmy žijúce v pôde.

Aplikuje sa veľmi jednoducho. Na postihnuté miesta stačí kremelinu porozsýpať alebo rozprášiť pomocou rozprašovača. Ak zaprší, posyp budete musieť opakovať.

2. Cesnakový sprej

Antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové účinky nemá cesnak len na človeka, no pomáha aj rastlinám. Navyše, takýto pesticíd je výhodný aj z hľadiska nákladov. Pripravíme ho nasledovne:

5 hlávok cesnaku najprv ošúpeme a rozdrvíme. Zmiešame ich s pollitrom vody a necháme lúhovať najmenej 6 hodín. Potom kvapalinu precedíme cez jemné sitko a rozmiešame s 3,5l vody.

Sprej na rastliny striekajte raz až dvakrát týždenne. Každý týždeň si však pripravte čerstvý. Navyše, ak ho používate na zeleninu alebo ovocie, nestriekajte ho na rastlinky tesne pred zberom. Mohol by mať vplyv na chuť plodov. Na mysli by ste mali mať aj fakt, že cesnak zabíja všetok hmyz, ktorý sa k nemu čo i len priblíži. Ak teda nechcete záhradke spôsobiť viac škody ako osohu, cesnakový sprej striekajte len na skutočne poškodené miesta.

3. Epsomská soľ

Epsomská soľ je v skutočnosti síran horečnatý. Horčíkové soli sú proti škodcom skutočne účinné. Najlepším pomerom je rozpustiť šálku soli v dvadsiatich litroch vody. Roztok je potom dobré preliať do rozprašovača a aplikovať na postihnuté rastlinky. Roztok škodcov vypáli a udrží ich ďaleko od rastlín.

Miešať 20l roztoku je však príliš náročné. Jednoduchším spôsobom je posypať soľou okolie rastlín a postup opakovať každé dva týždne. Posyp nielenže škodcov odradí, no zvýši aj absorpciu živín do rastlín. Horčík totiž napomáha korienkom rastlín prijímať živiny ako sú dusík či fosfor.

4. Biely olejový sprej

Jednoduchý, no účinný sprej, vyrobený iba z dvoch zložiek – mydla a oleja. Funguje vďaka tomu, že olej pokryje jemné telo hmyzu a mydlo mu pomáha prilepiť sa na hmyz.

Vyrobíme ho tak, že šálku rastlinného oleja zmiešame so štvrť šálkou tekutého mydla. Pretrepávame, pokiaľ tekutina nie je biela – preto aj ten názov. Takýto koncentrát je však potrebné ešte roztriediť. Lyžicu koncentrátu rozrieďte v 4 šálkach vody. Na rastlinky aplikujte každých 5 – 7 dní.

5. Citrusový „repelent“

Pesticíd s vôňou citrónu je obzvlášť účinný vtedy, ak je vaša záhradka zahltená voškami. Príprava je veľmi jednoduchá. Počas toho, ako necháme zovrieť pol litra vody, nastrúhame si kôru z jedného citrónu. Ako náhle voda zovrie, zoberieme ju z ohňa a pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Cez noc necháme lúhovať a ráno precedíme cez sitko. Čistú tekutinu môžeme preliať do rozprašovača a aplikujeme na vrchy poškodených rastliniek. Aby bol „odvar“ účinný, musí prísť do styku s telami škodcov.

6. Sprej z čili papričiek

Ak ste si niekedy pretreli nos alebo oči po pokrájaní čili papričiek, iste chápete, prečo je práve tento pesticíd taký účinný. Zakúpiť si ho môžete aj v obchode, no oveľa lacnejší a aj efektívnejší si vyrobíte aj doma.

Dve šálky nakrájaných pálivých paprík (vyberte skutočne pálivú odrodu!) vsypte do mixéru či kuchynského robota. Pridajte lyžicu kajenského korenia a jeden pretlačený strúčik cesnaku. Pomixovanú hmotu dajte do vedra a zalejte 15 litrami vody. Cez nos nechajte „lúhovať“. Potom kvapalinu nalejte do rozprašovača a na rastlinky nanášajte zhruba 2x týždenne.

Pre vašu bezpečnosť odporúčame pri výrobe nasadiť si rukavice :)

7. Zmesi esenciálnych olejov

Esenciálne oleje nemusíme používať len na masáže, no aj do záhradky. Fungujú na všetko, od prilákania včielok až po potláčanie plesní. Rozmarínový olej pomáha odpudzovať muchy, komáre a larvy hmyzu. Pepermintový eliminuje vošky, chrobáky a pavúky. Efektívne sú aj tymianový, borovicový, či olej z cédrového dreva.

Univerzálny pesticíd vytvoríte tak, že zmiešate lyžicu vodky s 10 kvapkami citrónového esenciálneho oleja, 10 kvapkami eukylyptového oleja, 10 kvapkami oleja z cédrového dreva a 2dcl vody. Pri každom rozprašovaní nádobu dôkladne pretrepte.

Tip: Domáce pesticídy neaplikujte nikdy počas horúcich či príliš slnečných dní. Slnečné lúče v kombinácií s pesticídmi by mohli rastlinku prepáliť, či dokonca až zabiť. Najlepšie je preto aplikovať ich podvečer. Pred používaním pesticídov buďte navyše opatrní a každý nový domáci pesticíd najprv vyskúšajte na kúsku rastlinky. Nie všetky rastliny totiž reagujú rovnako. Treba preto odskúšať, či je používanie bezpečné. Nechceme predsa rastlinkám ublížiť :)

Článok preložený z naturallivingideas.com

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz