Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zničí Európska únia malých farmárov a pestovateľov?

rss

Európska únia chce prijať zákon, ktorý bude s veľkou pravdepodobnosťou znamenať koniec pre malých farmárov a pestovateľov.

Český denník informoval o tejto skutočnosti koncom roka 2013. O čo konkrétne sa jedná? Ak Európska únia schváli zákon, tak pestovatelia budú musieť zaregistrovať každé jedno zrnko, ktoré bude zasadené do zeme, a tiež každá dopestovaná odroda bude musieť spĺňať presne stanovené normy.

Aký to má zmysel? Vyplývajú nám z toho nasledovné veci, a to zásadne obmedziť potravinovú suverenitu jednotlivých štátov, regiónov a skupín, a tiež obmedziť slobodnú voľbu spotrebiteľov potravín Myslíme si, že je za tým aj skrytý, ale pritom veľký zmysel a to, že sa jedná o obrovský biznis pre vyvolených, pretože takto vznikne závislosť na veľkých firmách, ktoré predávajú osivo.

Záhradkári, a aj farmári sa búria proti tomuto zákonu. Tvrdia, že by sa tak obmedzila rozmanitosť pestovania, a tiež tu vzniká aj administratívna záťaž pri registrácii každého jedného zrnka. Okrem toho, mnoho malých farmárov a pestovateľov to robí len pre radosť a tu nastane problém aj s takými, ktorí sa dlhodobo snažia zachovávať staré a vzácne odrody. No tento zákon zakazuje čokoľvek pestovať, a okrem toho aj využívať pri novej sadbe úrodu z predošlého roka, alebo darované osivo.

Čo sa týka Američanov, tak tí sú o krok pred nami, pretože takýto zákon už zavádzajú do praxe. Vôbec neberú do úvahy amerických farmárov a pestovateľov, ktorí sa samozrejme búria proti tomuto zákonu.

V prípade, keď sa objavia nové informácie ohľadom schválenia tohto zákona, budeme vás určite informovať.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz