Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zimná sedmička pre zdravie a dobrú náladu - 2. časť

rss

Prvá časť článku TU!

Klinčeky nielen počas Vianoc

Klinčeky sa používajú na prípravu jedál, nápojov, zlepšujú trávenie a podporujú chuť do jedla. Kvôli svojim antiseptickým a antibakteriálnym vlastnostiam, aj vo forme tinktúr na osvieženie dychu, proti zápachu z úst. Silica z klinčekov pomáha pri chrípke, nachladnutí, črevných chorobách, chudokrvnosti a zápalových procesoch.

Vanilka – na nespavosť a nervozitu

Vanilka je s obľubou využívaná pri príprave koláčov a rôznych pokrmov. Výborne pôsobí proti podráždeniu, tlmí nervozitu, napätie a je mimoriadne nápomocná v boji so stresom. Má preukázané pozitívne účinky proti nespavosti. Napomáha tráveniu, produkciu. Mimoriadne vhodná je pri problémoch s trávením.

Badián – proti plynatosti a kŕčom

Jeho vlastnosti sú podobné anízu. Rovnako ako vanilka podporuje trávenie a používa sa na zmiernenie plynatosti. Má tiež protikŕčové vlastnosti. Badián dokáže pôsobiť na uvoľnenie kŕčov maternice, žalúdka, čriev a žlčníka.

Prastaré čajové korenie Kardamóm – antioxidačné účinky

Hovorí sa. že je niečoho málo ako šafranu. Malo by sme tiež hovoriť „málo ako kardamómu.“ Po šafrane a vanilke ide o tretie najdrahšie korenie na svete. Obsahuje množstvo vitamínov, napríklad tiamín, riboflavín a niacín. Je známy pre svoje protizápalové účinky. Ukľudňuje a zlepšuje náladu. Pôsobí detoxikačne, zbavuje telo voľných radikálov a toxínov. Používa sa aj ako prevencia vzniku rakoviny.

Borievka - detoxikuje a lieči zápalové procesy

Borievky obsahujú éterické oleje intenzívnej chuti a vône. Živice prítomné v šupke neutralizujú jedy, chránia pred infekciami, pôsobia proti plesniam, dezinfikujú sliznice a majú silné močopudné účinky. Okrem toho ničia baktérie spôsobujúce zápaly, používajú sa pri chorobách obličiek a močového mechúra a tiež inkontinencii. Borievky obsahujú veľké množstvo bioaktívneho vitamínu C. Polynenasýtené mastné kyseliny napomáhajú k chemickej stabilite cholesterolu. Vďaka tomu sa v cievnych stenách usadzuje menej cholesterolu, solí vápnika a tiež denaturovaných bielkovín. Čo je pri účinkoch borievok zaujímavé, je aj vplyv na zníženie tvorby vrások, kožných záhybov a kŕčových žíl. Majú detoxikačné a protiplesňové účinky, vyplavujú z organizmu nahromadené škodliviny. Dokážu aktivovať ozdravné procesy bunkového metabolizmu a v neposlednej rade urýchľujú produkciu hormónov a chránia sliznice. Často sa používajú na vylepšenie chuti pokrmov a prívarkov. Pozor, pre vysoký obsah dráždivých látok by sme ich nemali jesť priveľa naraz. Borievky sa pridávajú aj do lekvárov z miešaného ovocia na zvýraznenie chuti. Vyrába sa z nich Gin aj Borovička. Mimoriadne lahodný a obľúbený je aj borievkový kompót. Skvele sa abinuje s mäsitými jedlami ako príloha k pečienke, rybám a k divine. Liečivé účinky má aj borievkový sirup.

Všeliek zázvor – užívať v malom množstve

Zázvor, odborne ďumbier lekársky, sa používa ako korenie v kuchyni ale aj v lekárstve. je mimoriadne cenený pre svoje široké pole priaznivých účinkov na zdravie. Zlepšuje trávenie, Vďaka svojmu obsahu éterického oleja, štipľavej látky gingerolu, antibiotických látok, vitamínov a minerálov ho poznáme ako všeliek. Zabraňuje črevnej plynatosti, podporuje potenie, povzbudzuje chuť do jedla a dokonca zmierňuje stavy točenia hlavy. Osvedčil sa aj v boji so svalovými bolesťami a pri celkovej vyčerpanosti organizmu. Hovorí sa o ňom aj ako o účinnom prírodnom pomocníkovi chudnutia. Nikdy však nekonzumujte vyššiu dávku ako 4 gramy denne. Čerstvému zázvoru by sa mali vyhýbať tehotné ženy, ľudia, ktorí majú žalúdočné problémy, Crohnovu chorobu alebo trpia na vredové ochorenia.

Urobte niečo pre svoje zdravie, účinky tejto silnej sedmičky by ste mali vyskúšať na vlastnej koži aj vy! 

Ďalšie zaujímavosti:

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/recept-na-zdravu-poctivu-huspeninu-bez-umelej-zelatiny

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/talianska-polenta-zdrava-bezlepkova-dobrota-na-sladko-aj-na-slano

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/preco-uprednostnit-kvasok-pred-drozdim

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/zjednodusena-vyroba-kvasku-ktoru-zvladne-kazdy

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/upecte-si-kvaskovy-chlieb

Zdroj: researchgate.net, beatthewinterblues.info

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz