Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zimná sedmička pre zdravie a dobrú náladu - 1. časť

rss

Počas leta nám zlepšuje náladu slnko, ale čo v zime? Nič nezlepší náladu lepšie ako typicky zimné vône. Mínusové teploty, zohrievanie pred krbom a relax v pohodlí domova. Zimná nálada si priam pýta povzbudenie zmyslov a podporu zdravia. Výborným spôsobom je využitie sily typicky zimných korenín. Ako ich použiť?

Škorica, klinčeky a vanilka – zachránia nám zimou zlomené„krídelká“

V zime omnoho častejšie prepadneme zlej nálade. Často ani nevieme prečo. Príroda sa zahalila do zimnej pokrývky a oddychuje. A my ľudia, máme často pocit, že už nevládzeme roztiahnuť naše zimou skúšané „krídelká.“ Ako nabrať v zime silu do života, chuť do práce a podporiť imunitu? Dá sa koreninami zlepšiť nálada? Áno dá!

Terapia korením

Zavrite oči, predstavte si vôňa klinčekov, škorice a vanilky. Aké pocity sa vás zmocňujú? Okrem toho, že tieto vône majú upokojujúce vlastnosti, sú prospešné pre zdravie. Hovorí sa o nich veľmi málo. Práve tieto nenápadne koreniny si však zaslúžia našu pozornosť!

Ako rozbehnúť spomalený metabolizmus?

Už v dávnych dobách využívali pozitívne benefity týchto korenín na naše zdravie. Niektoré dokážu pomôcť prekonať nachladnutie, nervozitu aj iné neduhy. Počas zimy sa spomaľuje aj náš metabolizmus a napríklad badián a zázvor dokážu skvele stimulovať naše chuťové poháriky a rozbehnúť trávenie!

Škorica nielen proti bolesti

Škoricová vôňa. Existuje na svete niekto, kto vôňu škorice nemá rád? Ale škorica nielen pekne vonia, ale má aj zdraviu prospešné vlastnosti! V minulosti ju používali ako liek na všetko. Pôsobí antibakteriálne, uvoľňuje napätie, nervozitu a výborne zahrieva. Aj preto sa pridáva do mnohých obľúbených zimných nápojov. Mnoho ľudí si ju pridáva do kávy a niektorí aj do čaju. Údajne pôsobí aj ako afrodiziakum, najmä v kombinácii so ženšenom. Okrem toho pôsobí prospešne pri reume, bolestiach svalov a na správne fungovanie mnohých orgánov, najvýraznejší má vplyv na srdce a mozog. Ak si ju pridáte do obľúbenej kaše, hlavného jedla alebo dezertu, využijete aj účinky spaľovania tukov, navodzuje pocit nasýtenia.  Pomáha aj pri bolestiach svalov a reume.

Recept na výrobu škoricového oleja

Nie je to nič zložité. Tyčinky škorice pomelieme a vo vhodnej nádobe zalejeme kvalitným panenským olejom, napríklad slnečnicovým. Necháme na tmavom mieste asi 10 dní, Po scedení môžeme aplikovať na bolestivé miesta. Proti bolesti hlavy a migréne masírujeme v oblasti spánkov.

Pokračovanie článku TU!

Zdroj: researchgate.net, beatthewinterblues.info

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz