Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
17%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
44%
Blízkosť predajne
9%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Žihľava v kuchyni - skvelé recepty so žihľavou

rss

Žihľavový sirup

200 – 250g čerstvej alebo sušenej žihľavy zalejte jeden a pol litrom vody. Od večera do rána nechajte lúhovať a potom preceďte. Pridajte 400g cukru a varte, až kým sirup nezhustne ako med. 3 – 4 polievkové lyžice sirupu denne dokážu skvelo prečistiť a posilniť celý organizmus.

Žihľavový šalát

Mladé výhonky žihľavy nasekajte spolu so zväzkom mladých cibuliek na maličké kúsky. Pokvapkajte olivovým olejom a citrónovou šťavou. Na vrch pridajte kúsky vajíčkacherry paradajky. Ako dressing môžete použiť biely jogurt.

Žihľavová polievka s ryžou

Cibuľku osmažíme na masti alebo oleji. Pridáme 4 lyžice ryže, krátko posmažíme, zamiešame a zalejeme 4 hrnčekmi vody. Tesne pred dovarením ryže pridáme za hrnček nadrobno nasekanej žihľavy a na rezančeky pokrájanú šunku. Pár minút, zhruba 5, ešte povaríme a na ozdobu do taniera pridáme nasekanú pažitku.

Žihľavová polievka s jogurtom

Umytú a posekanú mladú žihľavu (400g) opečte na masle. Pridajte strúčik cesnaku, soľ a vodu. Celú zmes zahustite ovsenými vločkami a varte asi 5 minút. Polievku nakoniec rozmixujte ponorným mixérom a vmiešajte biely jogurt.

Žihľavový smoothie

Za hrsť goji1 ČL semienok chia dopredu namočíme v 2 dcl. vody, poprípade v čerstvej ovocnej šťave, napr. pomarančovej. Namočené goji a chia potom zmixujeme s 2 banánmi, pár lístkami mladej žihľavy, kúskom zázvoru a štipkou škorice. Na dosladenie môžete pridať med.

Žihľavové pesto

4 hrste mladej žihľavy umyte a sparte pod vriacou vodou. Po vychladnutí pridajte 3 PL mletých mandlí, 3 PL strúhaného parmezánu a 2 strúčiky cesnaku. Zmes rozmixujte a potom postupne prilievajte olivový olej, až kým zmes nebude dostatočne hustá. Pre ešte lepšiu chuť môžete pridať pažítku alebo medvedí cesnak. Pesto si naložte do pohárikov a skladujte na tmavom a chladnom mieste, môžete aj v chladničke.

Žihľavoví slimáci

Budeme potrebovať:

  • 250g lístkového cesta
  • pol kila až kilo mladých žihľavových lístkov
  • 200g šunky
  • 150g syru
  • 2 vajcia
  • cesnak
  • soľ a koreniny

Žihľavu krátko poduste, podlievajte vodou. Počas krátkeho dusenia pridajte cesnak, soľ , čierne či iné korenie, aké obľubujete. Pridajte jedno celé vajce a jeden bielok, rozmiešajte a chvíľočku ešte poduste, kým sa neodparí zvyšok tekutiny. Zmes dajte vychladnúť a zatiaľ pripravte cesto. Rozvaľkajte ho na obdĺžnikový tvar a porozkladajte naň 2/3 tretiny zmesi. Ak ešte stále obsahuje vodu, zlejte ju. Na zmes poukladajte polovicu plátkov šunky a syru. Na to navrstvite zvyšok zmesi a na ňu zvyšok šunky so syrom. Cesto s náplňou zmotajte pevne ako roládu a nakrájajte na zhruba 1cm hrubá plátky. Rezom dolu ich poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite žĺtkom a pečte 15 – 20 minút na 200°C. 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz