Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Žihľava prečistí, skrášli a zmierni bolesť!

rss

Je trúfalé povedať, že jedna obyčajná divo rastúca bylinka dokáže pomôcť vo všetkom, čo človeka trápi. Žihľava sa tomu však skutočne približuje. Ak by ste hľadali rastlinku, ktorá lieči bolesti reumatikov, alergikov, zmierňuje vypadávanie vlasov, zabraňuje krvácaniu, infekciám močového mechúra, pomáha kožným či neurologickým ochoreniam... Žihľava, alebo ľudovo pŕhľava, je jednoducho tá pravá.

Zdravé črevá, pečeň aj obličky

Kto by povedal, že táto pichľavá bylina je pre človeka taká prospešná? Jej sila je hlavne v tom, že vďaka chlorofylu prirodzene čistí takmer všetky časti nášho organizmu a ničí v ňom zápaly. Je močopudná, pomáha pri obličkových kameňoch, podporuje činnosť obličiek a celkovo ich prečisťuje. Pridáva sa do urologických čajov. Okrem toho čistí aj tráviaci systém. Ničí črevné parazity a užívať sa ju oplatí aj pri nadúvaní.

Zdravý zvnútra, krásny zvonka

Zdravé črevá a pečeň sa odzrkadľujú aj na našej pokožke. Pitím žihľavového čaju alebo iným príjmom žihľavy si teda zaistíte aj krásnu zdravú pleť bez zápalov. Je však dobrá aj na vonkajšie použitie. Čistiacu pleťovú vodu môžete nahradiť žihľavovým výluhom,  ktorý vylieči vyrážky aj iné kožné problémy. Je účinná napríklad na vredy, popáleniny alebo ekzémy. Okrem toho si ním môžete umývať aj vlasy, pôsobí ako tonikum proti ich vypadávaniu.

Žihľavou proti bolesti kĺbov

Azda najznámejším účinkom žihľavy je zmierňovanie bolestí reumy, dokonca až jej liečba. Liečili sa ňou už aj starí Rimania, ktorí si zväzkami žihľavy šľahali boľavé kĺby. Mali síce pľuzgieriky, no telo sa prekrvilo a prehrialo. Ak však svrbivú pokožku neznesiete, stačia menej drastické metódy. Žihľava sa na bolestivé kĺby môže prikladať, alebo sa chorý okúpe v kúpeli z nej. Pozor, hladina kúpeľa by v tomto prípade nemala stúpnuť nad úroveň srdca. Po kúpeli telo neutierajte, iba zabaľte do županu a oddychujte. Rýchlou pomocou proti bolesti sú aj žihľavové obklady. Látku iba namočte do tinktúry (žihľava 12 hodín lúhovaná vo vode) a prikladajte na bolestivé miesta.

Stále to nie je všetko

Ak by vám všetky spomenuté účinky nestačili, žihľava ich v sebe ukrýva ešte oveľa viac. Ženy sa potešia, že uvoľňuje menštruačné kŕče a zmierňuje prejavy menopauzy, muži zas ocenia, že čaj z korienkov žihľavy zabraňuje zväčšovaniu prostaty. Okrem toho uvoľňuje dýchanie, preto pomáha aj pri dýchacích problémoch, astme alebo dokonca nachladnutí. Odstraňuje nepríjemné pachy a potenie.

Žihľava je nie len skvelým čajom či liekom na vonkajšie použitie, no výborná je aj na konzumáciu. Využíva sa podobne ako špenát, no nemusíte sa báť ju pridať ani do jarných šalátov :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz