Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Žiadne jedlo pre chudobných

rss

Slovensko prišlo o možnosť získania financií z Bruselu. Nestihlo podať žiadosť o získanie financií na potravinovú pomoc a navyše Brusel žiada vrátenie peňazí za nedodané potraviny v roku 2011. V danom roku sa "stratilo" približne 3 500 ton jedla pre chudobných. 

Z neschopnosti požiadať o približne 5,1 milióna € na potraviny sa navzájom obviňujú exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon a súčasný minister Ľubomír Jahnátek.  Hovorkyňa Magda Tóth Želeňáková tvrdí, že Slovensko sa do potravinovej pomoci nemôže zapojiť, lebo exminister Simon nevyhlásil verejné obstarávanie. Európska komisia vyzvala 20.1. 2012 ministerstvo, aby upravilo množstvo potravín, pripravilo tender alebo sa vzdalo potravinovej pomoci. Simon sa obhajuje, že počas jeho vlády sa na tender pripravovalo,  ale európska komisia nezverejnila výšku financií tak nemohli tender vypísať. Tvrdí, že nová vláda mala 2 mesiace na vypísanie tendra.

Firma, ktorá mala dodať potraviny sa obhajuje, že Potravinová banka Slovenska, prostredníctvom ktorej mali byť potraviny dodané občanom, nebola schopná v stanovenom termíne 3,5 tisíc ton múky a cestovín prevziať. Firma Euromills-Trade od zmluvy odstúpila a požiadala súd o zamrazenie sumy.

Slovensko kvôli neschopnosti konať prišlo v roku 2013 o 5,1 milióna € určeného práve na pomoc najchudobnejším. Až 3,6 milióna € malo byť určených práve na nákup potravín. 

Vyšetrovanie v prípade potravinovej pomoci bolo zastavené. Polícia nevidí v prípade žiadny trestný čin. 

Potravinová pomoc na rok 2013 bola Bruselom zamietnutá. Ako dôvod bola ešte stále neukončená potravinová pomoc z roku 2011. Únia žiada naspäť aj finančnú zábezpeku 1,2 milióna € za potraviny, ktoré neboli doručené občanom. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz