Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
17%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
43%
Blízkosť predajne
9%
Magazín

Zeler vyprážaný, zapekaný a ako prísada do nátierok

rss

Vyprážaný zeler

Čo potrebujeme?

2 veľké zelery, soľ, lyžicu octu, 100g hladkej múky, 3 vajcia, 4 lyžice mlieka, 200g strúhanky, olej

Ako postupujeme?

Zeler očistíme, umyjeme a dáme variť spolu s octom, prípadne s citrónovou šťavou. Uvarený a vychladnutý zeler pokrájame na asi 1cm hrubé plátky, obalíme v trojobale a na rozpálenom oleji vypražíme dozlatista. Podávame so zemiakmi a tatárskou omáčkou alebo so zemiakovou kašou a nakrájanými surovými rajčinami.

Tip: Pred obalením môžeme na plátok zeleru priložiť ešte plátok šunky alebo jemnej šunkovej salámy.

Zapečený zeler

Čo potrebujeme?

2 ks veľkého zeleru, mlieko, postrúhaný tvrdý syr, strúhanku, olej, hladkú múku

Ako postupujeme?

Omáčka: Jeden zeler očistíme a uvaríme vo vode s mliekom v pomere 1:1 (šálka zeleru : šálka s mliekom). Z oleja a múky urobíme zásmažku, zalejeme vývarom a uvaríme omáčku.

Druhý zeler nadrobno na kocky nakrájame, vložíme do vymasteného pekáča, polejeme omáčkou, posypeme syrom, strúhankou a zapečieme.

Zeler zapekaný s nivou

Čo potrebujeme?

1 zeler, pár plátkov masla, mleté čierne korenie, sladká paprika, asi 50g nivy, hrsť vlašských orechov

Ako postupujeme?

Zeler očistíme, pokrájame na tenšie plátky a tie na drobnejšie kocky. Rozložíme do pekáča, posypeme paprikou a korením. Navrch dáme kúsky masla. Dáme piecť do rúry predhriatej na 180 stupňov. Občas premiešame, aby zeler neprihorel. Potom nastrúhame syr, prihodíme za hrsť orechov a zapekáme ešte 5-10 minút, kým sa neroztopí syr.

Liečivá nátierka

Čo potrebujeme?

1 stredne veľký surový zeler, 250g mäkkého tvarohu, 2 polievkové lyžice majonézy, 5dkg salámy maďarského typu, korenie a soľ podľa chuti

Ako postupujeme?

Zeler nastrúhame najemno. Pridáme tvaroh, majonézu a salámu pokrájanú na veľmi malé kúsky. Nátierku premiešame, okoreníme, podľa chuti dosolíme. Natierame na tmavý chlebík.

PS: Výčitky zo salámy a majonézy mať nemusíte, pretože odborníci tvrdia, že zeler ich svojimi účinkami „prebije“.

Nátierka zo stonkového zeleru

Čo potrebujeme?

250g stonkového zeleru, 100g mrkvy, 150g taveného syru, 5 polievkových lyžíc majonézy a kyslej smotany, 2-3 strúčiky cesnaku

Ako postupujeme?

Stonkový zeler umyjeme a pokrájame na kúsky. Tie potom čiastočne rozmixujeme. Pridáme mrkvu a rozmixujeme na malé kúsky, avšak nie na kašu. Mix zeleru a mrkvy dáme do misy, pridáme syr, majonézu, kyslú smotanu a pretlačený cesnak. Všetko dobre premiešame, necháme v chladničke aspoň hodinku odležať. Podávame s pečivom a čerstvou zeleninkou.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz