Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zeler nie len do polievky

rss

Typická polievková zelenina, ktorá však v sebe ukrýva veľa zdravého. Dnes Vám predstavíme zeler, ktorý pomáha pri prekyslení organizmu, čistí tráviaci trakt či zvyšuje mužskú potenciu. 

Zeler ako silné afrodiziakum?

Muži sú vo všeobecnosti viac na mäso ako na zeleninu, nemali by sa jej však vyhýbať! Zeler nie len že pôsobí ako silné afrodiziakum, no má vplyv aj na mužskú plodnosť. Vedeli to už Starí Rimania, ktorí ho práve kvôli jeho účinkom pridávali do jedál ako korenie. Táto dvojročná rastlina prudko posilňuje imunitu (vitamín C), pôsobí na zlepšenie zraku (vitamín A) a aj na správnu zrážanlivosť krvi (vitamín K). Spomedzi všetkých mrkvových druhov zeleniny je na vitamíny najbohatší. Pred vznikom voľných radikálov chráni antioxidant vitamín E a vysoké množstvo vlákniny v zeleri pomáha odstrániť zápchu.

Symbol smútku

Aj keď účinky zeleru boli známe už dávnym civilizáciám, stal sa akýmsi symbolom smútku a nešťastia. Starí Rimania aj Egypťania z neho viazali pohrebné vence a zasvätený bol bohom podsvetia. Ku nám sa dostal až niekedy v 17. storočí a pestuje sa u nás dodnes a to prevažne zeler buľvový. Okrem neho je však veľmi zdravý aj zeler stopkový, ktorý obľubujú napríklad Španieli či Francúzi. Kombinácia stopových prvkov draslíku, horčíku, chrómu, sodíku a draslíku v oboch druhoch je zásadotvorná, čím pomáha pri prekyslení organizmu.

Prírodné diuretikum

Aj zeler patrí medzi plody s diuretickými účinkami. Okrem toho jeho éterické oleje pôsobia proti baktériám, ktoré sa vyskytujú v oblasti obličiek a močových ciest. Nízke kalórie zas prajú zdravej línií a zelerové silice pôsobia antimykoticky na tráviaci trakt. To znamená, že dezinfikujú sliznice, rozpúšťajú hlien a pomáhajú nám zabíjať škodlivé mikroorganizmy v našom tele.  Zeler teda prečisťuje celý organizmus.

Stimulujúci zelerový masážny olej!

Samozrejme, aby mal zeler čo najvyššie účinky, mal by sa konzumovať surový. Je to však zelenina silne alergizujúca, preto ak vám vznikla alergická reakcia, bez tepelnej úpravy ho nejedzte. Vňať však môžete vyskúšať pridať do šalátov namiesto petržlenovej. Inak sa využíva aj v aromaterapii. Jeho olej podporuje koncentráciu, pôsobí proti únave a depresiám. Celkovo stimuluje organizmus a je vhodný tak ako na masáže, tak na konzumáciu. Tak teda... smelo na zeler! :)

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz