Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zeler – neobyčajný liek ukrytý v obyčajnej zelenine

rss

Kedy ste naposledy jedli zeler? Ochutnali ste ho aj v surovom stave? A viete o tom, že si ho ľahko vypestujete aj v kvetináči? Prečítajte si viac o tom, ako a prečo pestovať zeler.

Väčšina z nás má zeler na tanieri len raz za čas – väčšinou v polievke. Je to škoda, pretože aj zeler má svoju liečivú silu. A podobne ako mrkvu, aj zeler možno konzumovať v surovom stave ako zdravú zeleninovú pochúťku.

Zeler lieči a pomáha

Zeler má svoju liečivú silu vďaka mimoriadnemu obsahu vitamínu C, vitamínov A, B, E a K, minerálov (vrátane kália) a stopových prvkov, éterických olejov a ďalších cenných látok. Pomáha pri prechladnutí, bolestiach kĺbov, artritíde, reume, zápche, dne, reguluje (znižuje) krvný tlak, prospieva kardiovaskulárnej sústave. Zlepšuje trávenie a vďaka silným antibakteriálnym a antiplesňovým účinkom „upratuje“ v tráviacom trakte. Zeler je tiež účinný antioxidant, takže ho možno zaradiť do stravy ako prevenciu pred celým radom civilizačných ochorení. Preventívne pôsobí proti rakovine a cukrovke. Čistí obličky, povzbudzuje pri jarnej únave a zlepšuje náladu.

Stopkový alebo buľvový?

Slovenskou klasikou je buľvový zeler, v západnej Európe je však používanejší stopkový zeler. Francúzski a španielski konzumenti ho pre podstatne vyšší obsah vitamínu C a vynikajúce možnosti využitia v zeleninových šalátoch uprednostňujú do takej miery, že buľvový zeler už takmer nepoznajú. Nie, nemusíte si voliť medzi stopkovým a buľvovým zelerom – vysaďte si na záhradke oba druhy. Tretím druhom je listový zeler.

Príprava pôdy na výsadbu

Zeler vyžaduje kvalitne prehnojenú pôdu, teplé stanovisko a dostatok vlahy. Pred výsadbou v záhrade si pripravte pôdu už na jeseň zaryľovaním maštaľného hnoja (cca 5 kg/m2) a prípadne aj Thomasovou múčkou (40 g/m2). Na jar pôdu skyprite kultivátorom alebo okopte motykou – môžete pri tom zapraviť do zeme ešte trocha Cereritu (60 g/m2).

Vypestovanie priesad

Pripravenú pôdu môžete hneď na jar využiť na vypestovanie pár riadkov skorého jarného šalátu a špenátu. Medzitým si predpestujte priesady zeleru – už koncom januára, ale pokojne aj vo februári či začiatkom marca si môžete vysiať semienka zeleru do debničiek či kvetináčov v miestnosti s dostatkom tepla a svetla. Vzídené priesady porozsádzajte cca na 8 cm vzdialenosti (zastrihnite im pritom končeky korienkov). Stále ich držte v teple, keď je vonku slnečný deň môžete ich pomaličky (stále v bedničkách či kvetináčoch) otužovať. Nesmú „prechladnúť“, určite nie náhlym šokom z tepla do zimy.

Výsadba zeleru

Zelerové priesady vysaďte na pripravené stanovisko v záhrade až po troch zamrznutých, teda v druhej polovici mája. Buľvový zeler sa sadí do sponu cca 40 x 40 cm, alebo do riadku s rozostupmi 40 cm medzi rastlinami. Priesada by mala mať pri výsadbe 4 až 6 pravých listov (podľa toho tiež spoznáte vhodný moment pre výsadbu priesad na stanovisko). V prípade že sa rozhodnete vypestovať si pár zelerov v byte, budete potrebovať 1 dostatočne veľký kvetináč na 1 zeler. Ideálnym miestom na umiestnenie kvetináča je okno alebo balkón na slnečnej južnej strane. V žiadnom prípade nesmie zostať napospas mrazu (pred príchodom mrazov musí aj v záhrade prebehnúť jesenný zber).

Stopkový zeler

Stopkový zeler (na rozdiel od buľvového) vytvára výrazné stopky s listami. Listy zeleru môžete po celé leto používať ako čerstvú koreninu pri príprave polievok a iných jedál. Začiatkom augusta môžete začať s tzv. „bielením“ stopkového zeleru – obaľte kartónom alebo lykom dlhé stonky zeleru priamo na riadkoch tak, aby hore z valcovitého obalu vytŕčali len listy. Dlhé zelerové stonky chránené obalom pred slnkom zjemnejú a zbelejú – poslúžia vám potom v kuchyni ako lahodná jesenná zeleninka.

Kontraindikácie

Zeler má žiaľ aj svoje tienisté stránky. U niektorých konzumentov vyvoláva alergické reakcie (najmä v surovom stave), dokonca aj zberači zeleru z veľkých plantáží môžu dlhodobým kontaktom prísť ku kožným problémom (zeler sa v „ohrození“ bráni zvýšenou produkciou fototoxického psoralénu). Osoby s obličkovými problémami a tehotné ženy by mali konzumáciu zeleru určite prekonzultovať so svojim lekárom. A aj pri zelere platí staré známe – všetko s mierou.

TIP: Chystáte sa zasadiť aj iné druhy zeleniny? Prečítajte si niečo o stratégii výsadby zeleniny.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz