Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zeler ako prísada do polievkového korenia

rss

Pokiaľ máte doma nasušené zelerové listy a neviete čo s nimi, na nasledujúcich riadkoch vám ponúkneme riešenie.

Čo budete potrebovať?

Na prípravu domáceho polievkového korenia bez umelých prísad a „éčok“ budete potrebovať buľvový zeler, mrkvu, pór a už spomínanú sušenú zelerovú vňať. Množstvá závisia od vás, ale pamätajte na to, že sušením zelenina výrazne zmenší svoj objem, tak aby ste sa nenamáhali kvôli malej miske.

Ako na to?

Zeleninu si ošúpte a umyte. Čističom zeleniny si mrkvu a zeler postrúhajte na tenučké lupienky. Pokiaľ nemáte čistič zeleniny, môžete si pomôcť aj strúhadlom, ale vtedy nebudú lupienky také tenké. Pór pokrájajte na drobné malé kúsočky. Všetko zmiešajte a roztiahnite na plech vystlaný papierom na pečenie. Dajte do rúry a pokiaľ možno pustite ventilátor so zadným ohrevom. Ak nemáte takúto rúru, len pomaly sušte pri nízkej teplote -30-40 stupňov. Sušte niekoľko hodín, najlepšie počas dvoch dní, kým nebudú lupienky zošúverené a úplne suché. Potom zeleninu dajte do mixéra spolu s usušenými zelerovými listami. Poriadne premixujte. Pokiaľ by ste mali pocit, že vám stále ostávajú veľké kusy, môžete zmes skúsiť premlieť v mlynčeku na korenie. Malo by to mať práškovitú konzistenciu. Môžete pridať aj soľ.

Tipy na záver

  • V rúre môžete zeleninu sušiť aj na viacerých plechoch naraz (aj na všetkých troch „poschodiach“).
  • Sušiť môžete aj v potravinovej sušičke.
  • Zeleninu môžete vybrať podľa vlastnej chuti. Dá sa odobrať pór alebo pridať napríklad petržlen, paradajka, paprika, cvikla či cesnak.
  • Korenie možno použiť nielen do polievok, ale aj do omáčok, či k dusenému mäsu.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz