Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zelenina v májovej záhrade

rss

Ani na konci mája a začiatku júna nás neminú pracovné povinnosti v záhradke.  Po 3 zamrznutých sa môžeme pustiť do sadenia zeleniny, ktorá je citlivá na mráz.  

Medzi najcitlivejšiu zeleninu, ktorej práve nastal čas presadenia do záhrady patria paradajky, melóny, uhorky alebo papriky.

V túto dobu, keď máme za sebou zamrznutých, môžeme už sadiť aj na pole plodiny ako sú fazuľka, cuketa alebo tekvica,  sadiť môžeme aj kvety a šalát, karfiol, kel, kaleráb alebo brokolicu.

Ako sadiť jednotlivé druhy zeleniny?

Jednotlivé druhy majú rozličný spôsob sadenia.

Sadenie do hniezda

Do hniezda po 3-5 kusov sadíme cukety a tekvice.  Vytvoríme si jamky vzdialené minimálne 1 meter, a pridáme do nich vyzretý kompost. Skoršiu úrodu nám zaistí predpestovanie rastlín, ktoré si môžeme doma zasadiť už na konci apríla.

Riadky

Do riadkov okrem iných sadíme aj paradajky. V 30-50cm vzdialenosti  od seba napicháme v závislosti od odrody paradajok palice, ku ktorým budeme paradajky priväzovať.  Ideálnymi palicami sú dlhšie, rovné liesky.  Nesadíme ich vedľa zemiakov, aby ich nenapadla rovnaká pleseň ako zemiaky.

Konštrukcie

Proti sadení uhoriek potrebujeme konštrukcie, ktoré poslúžia na ich ťahanie. Konštrukciu môžeme vyrobiť z dreva alebo kovu, aby sme predišli prenosu plesne na paradajky.  Pri uhorkách polievame pôdu a aj plodom je lepšie, ak visia z konštrukcie.

Oporu potrebuje aj hrášok. Poslúžia nám konáre ovocných stromov, liesky alebo pletivo, po ktorom sa bude ťahať. Väčšiu úrodnosť získame prihŕňaním zeminy k 10cm vysokým rastlinám.

Čistenie záhrady

Nesmieme zabúdať aj na plodiny, ktoré sme už zasadili. Všetky hriadky pravidelne čistíme od buriny . Burina je pri začiatočných výhonkoch zeleniny pre ňu nebezpečná, môže ju zahubiť. Neskôr, keď bude mať zelenina dostatočne veľké listy budeme mať o starosť menej. Listy zakryjú pôdu a zabránia šíreniu buriny.

Pri vyšších teplotách musíme častejšie priesady polievať.  Môže sa stať, že zasadené plodiny nezačnú klíčiť. Vtedy ich vysadíme ešte raz. Musíme mať však dostatok trpezlivosti napríklad pri petržlene, ktorého doba klíčenia je dlhá.

Kosenie

Máj je obdobie, kedy sa začína s kosením trávnika. Tento čas nastane, keď sa na ňom objavia prvé kvety. Trávu môžeme využiť aj na seno, keď ju pokosíme za teplého slnečného dňa.

Prvé ovocie

Už na konci mesiaca môžeme mať svoje vlastné prvé ovocie – čerešne a jahody.  Kvitne nám už aj čierna baza, z ktorej môžeme spraviť sirup alebo vysušiť na čaj.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz