
Želatína je forma kolagénu, ktorý pochádza z nutrične bohatých kostí a spojivových tkanív zvierat. Želatína je plná bielkovín, ktoré obsahujú až 18 aminokyselín (esenciálnych, aj neesenciálnych) dôležitých pre naše zdravie.
Zdravotné benefity želatíny
Bolo preukázané, že želatína zlepšuje zdravie. Chráni kĺby a napomáha pri ich regenerácii. Hovorí sa, že zlepšuje celulitídu. Želatína je aj dobrým zdrojom kolagénu a proteínov, ktoré pomáhajú pri vytváraní svalov. Keďže želatína prirodzene viaže vodu a pomáha jedlu prechádzať tráviacim traktom, tak upravuje trávenie. Taktiež zlepšuje kvalitu spánku, dvíha náladu a pôsobí priaznivo na zdravie a rast pokožky, vlasov a nechtov.
Želatínu môžeme konzumovať v huspenine, koláčoch, ale môžete si pripraviť napríklad aj tieto chutné, pekné gumené cukríky. Do prípravy môžete zapojiť aj svoje deti. Experimentovať sa dá i s príchuťami.
Ako pripraviť cukríky
Ingrediencie
želatína, 1 šálka kvapaliny (vody, džúsu), ½ lyžice sladidla (med, javorový sirup, cukor), ¼ šálky limetkovej šťavy, 4 kivi alebo iné ovocie, napríklad jahody, maliny, čučoriedky, broskyne, mango), 1 ½ lyžice práškového vitamínu C (voliteľné)
Postup
- Kivi ošúpte, urobte z neho pyré.
- Dajte ho do stredného hrnca spolu s kvapalinou, limetkovou šťavou a sladidlom.
- Obsah hrnca zohrejte na miernom ohni.
- Kým sa hmota zohrieva, miešajte.
- Potom plameň stíšte a primiešajte želatínu.
- Odstráňte z platničky, nechajte trochu vychladnúť a ak pridávate vitamín C, tak ho pridajte.
- Nalejte zmes do väčšej formy alebo do malých formičiek.
- Dajte na 1-2 hodiny do chladničky.
- Zmes z foriem vyklopte. Ak ste ju mali vo väčšej forme, pokrájajte na menšie kúsky.
- Vložte do pohára. Cukríky môžete v chladničke skladovať po dobu až dvoch týždňov.
Ak takýto alebo podobný recept poznáte, pripravujete, skúšali ste, neváhajte a podeľte sa s nami a ostatnými čitateľmi v komentároch pod článkom alebo na sociálnych fórach.
Zdroj: foodmatters.com