Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zdravou stravou proti depresii

rss

Strava je jedným z hlavných faktorov, rozhodujúcich o našej nálade a pocitoch. Správne stravovanie vedie k zlepšeniu fyzickej a psychickej kondície. Nesprávna strava je jednou z ciest vedúcich k duševnej úzkosti a depresiám.

V podstate všetci vieme, ktoré jedlá sú nezdravé. Medzi tie najhoršie :) patria práve tie, ktoré máme najradšej — smažené hranolky a lupienky, hamburgery, výrobky z bielej múky. Tieto pochúťky však podľa experimentu, ktorý prebehol pred niekoľkými rokmi v Španielsku, významne zvyšujú aj riziko vzniku a rozvoja depresií. Ide najmä o “moderné” potraviny a pochutiny s vysokým obsahom kalórií, ale s nízkymi hodnotami obsahu vitamínov a ďalších biologicky cenných látok. Riziko vzniku depresií pravdepodobne podporujú aj trans-mastné kyseliny, často obsiahnuté v nezdravých potravinách.

Zdravým protipólom vyššie uvedených “depresívnych” potravín sú biologicky hodnotné klasicky zdravé potraviny, tvoriace základ stravy našich predkov prinajmenšom posledný milión rokov. Ide najmä o ovocie (vrátane orechov rôznych druhov), zeleninu, semienka, ryby. Cennou doplnkovou potravinou je extra panenský olivový olej z prvého lisovania za studena. Tieto potraviny naopak prispievajú k zlepšeniu nálady — obsahujú cenný mix vitamínov a minerálov. Pre úspešný boj s depresiou je kľúčový dostatok omega-3 mastných kyselín, vitamínu D, vitamínov skupiny B vrátane vitamínu B12.

Práve vitamín B12 sa pritom do organizmu vstrebáva veľmi problematicky. Dlhodobý nedostatok vitamínu B12 je pre našu populáciu takmer typickým znakom, a je často spájaný s depresívnymi stavmi. Vitamín D je “slnečný” vitamín, naše telo si ho syntetizuje zo slnečného žiarenia. Preto sa nám nálada hneď zlepší, keď zasvieti slniečko. Zvlášť v zime máme vitamínu D nedostatok — preto počas zimy využite každý slnečný moment na krátke slnenie s krátkymi rukávmi (samozrejme za oknom, v teple vášho domova). Menšie množstvo vitamínu D získate aj z vaječných žĺtkov (najlepšie z domácich vajíčok), tvarohu, hovädzej pečeni a rýb (losos, tuniak, rybí olej). Prirodzenou stravou sa vitamínom D určite nepredávkujete, pozor však na vitamínové tablety — predávkovanie vitamínom D je nebezpečné.

Proti depresiám sú účinné aj bylinkové čaje. Odporúčané sú napríklad tie s obsahom medovky lekárskej a ľubovníka. Špecialistom na dobrú náladu a boj proti melanchólii a depresii je kardamónový čaj (kardamón je korenina). Zalejte 2 zrnká kardamónu, kúsok škorice, kúsok čerstvého zázvoru a 2 klinčeky vodou (2 dcl) a dajte variť. Čaj nesmie vrieť (!!!), chvíľku pred varom ho odstavte a prikrytý udržiavajte ešte 1 hodinu horúci. Potom ho môžete precediť a prípadne dosladiť medom. Pije sa len jedna šálka denne, rozdelená do dvoch až troch dávok.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz