Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zdravou stravou proti anémii

rss

Až štvrtina dnešnej populácie trpí anémiou, pričom mnohí z nás o svojom zdravotnom probléme ani nevedia. Našťastie aj pri anémii dokáže zdravá strava účinne pomôcť.

Čo je to anémia

Anémia je nazývaná aj chudokrvnosť alebo málokrvnosť. Je to porucha prenosu kyslíka tkanivám spôsobená znížením hladiny hemoglobínu v krvi. Nižšia hladina hemoglobínu väčšinou priamo súvisí s nedostatkom železa v organizme. Príčinami môže byť nielen nedostatočný príjem železa, ale aj zlé vstrebávanie a straty železa (napríklad pri strate krvi).

Kto je najviac ohrozený?

Rizikovou skupinou sú najmä dojčatá, adolescenti, dospievajúce dievčatá a ženy. Anémia je často len príznakom iného ochorenia, preto sa ju neoplatí podceňovať. K jej vzniku stačí pravidelná strata niekoľko ml krvi denne napr. pri neliečenom žalúdočnom vrede. Zriedkavejšie sa zjavuje anémia v dôsledku nedostatku vitamínu B12 alebo kyseliny listovej (vitamín B9). K anémii môže viesť aj neodborné vegetariánske stravovanie, ak si neskúsený vegetarián nezabezpečí dostatok železa v strave zbavenej mäsa.

Príznaky anémie

Medzi prvé symptómy anémie patrí dlhodobá alebo bezdôvodná únava, slabosť, bledosť, bolesti hlavy, nechutenstvo. Neskôr sa pridáva búšenie srdca, zvýšený tep či dokonca letargia. V každom prípade treba navštíviť lekára, ktorý prevedie krvné testy a na ich základe určí diagnózu alebo ďalší postup.

Strava ako prevencia aj liek

Medzi potraviny s vysokým obsahom železa patrí chudé hovädzie / teľacie mäso, tmavé morčacie mäso, cereálie, konzervované sardinky alebo sezamové semiačka. Absorpciu železa podporuje súčasná konzumácia vitamínu C napríklad v citrusovom ovocí alebo ovocnej šťave. Klasická kombinácia mäsového jedla so zemiakovou prílohou takisto podporuje vstrebávanie železa. Železo obsahujú aj nasledovné potraviny:

teľacia pečeň marhule a ďalšie druhy ovocia (aj sušeného)
jahňacie mäso brokolica, špenát, kapusta a ďalšia zelenina
kuracie mäso petržlenová vňať
cvikla ovsené vločky
mak orechy
strukoviny a iné...

Denná dávka železa by mala dosahovať asi 12 mg pre mužov, 15 mg pre ženy. U tehotných a dojčiacich žien je potreba železa vyššia, najlepšie je poradiť sa ohľadne správnej dávky individuálne so svojim lekárom. Pozor – s dávkami železa to nepreháňajte, nadbytok železa v organizme pôsobí toxicky! Súčasťou prevencie pred anémiou je aj zabezpečenie dostatku vitamínu B9 a B12 najmä pokiaľ ide o tehotné ženy, vegetariánov a iné ohrozené skupiny.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz