Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zdravotné výhody feniklu

rss

Pôvodne zo Stredozemia je fenikel využívaný najmä vo francúzskej, gréckej a talianskej kuchyni. U nás až tak veľmi nie. To je škoda, pretože fenikel s chuťou sladkého drievka a chrumkavosťou pripomínajúcou zeler môže oživiť a spestriť chuť takmer každého jedla od šalátov po dusené mäso.

Časti feniklu a ich využitie

Fenikel sa môže pestovať takmer všade. To však nie je jeho jediná výhoda. Ďalšou je využiteľnosť všetkých jeho častí. Jedlá je jeho biela guľatá buľva, dlhé zelené stonky, listy a aj semená. Buľvy sa môžu po očistení a nakrájaní opekať na grile alebo pokrájané na tenké pásiky pridávať do šalátov. Stonky naporciované na kolieska sú vhodné do polievok. Listy sa používajú pri príprave rýb a zo semien sa vyrábajú nápoje ako džin, či absint, varí sa z nich čaj alebo sa pridávajú do chleba, omáčok, či jablčných koláčov.

Výhody a účinky feniklu

Fenikel má veľmi nízky obsah kalórií: jedna šálka ich má len 27, ale naopak je bohatým zdrojom vitamínu C, draslíka, železa, fosforu, horčíka, mangánu, zinku a folátu. Podobne ako iné druhy zeleniny je nabitý vlákninou. Tieto látky ho predurčujú, aby bol vhodným aj pre naše zdravie.

Fenikel a srdce

Keďže fenikel obsahuje vlákninu, ktorá pomáha znižovať celkové množstvo cholesterolu v krvi, je vhodnou potravinou pre srdce. Taktiež vitamín B6 a folát vo fenikli pomáhajú žilám, pretože tieto dve látky zabraňujú vytvoreniu zlúčeniny homocysteín. Nadbytočné množstvá tejto zlúčeniny sa v tele akumulujú, poškodzujú cievy a môžu viesť k srdcovým ťažkostiam.

Fenikel a imunita

Selén, ktorý sa nachádza aj vo fenikli, pomáha stimulovať produkciu T-buniek, ktoré sú v organizme potrebné na boj s infekciou.

Fenikel a zápal

Cholín, dôležitá a všestranná živina vo fenikli, pomáha pri spánku, pohybe svalov, učení a pamäti. Cholín tiež udržiava štruktúru bunkových membrán, napomáha prenosu nervových impulzov, vstrebávaniu tuku a znižuje chronické zápaly.

Fenikel a metabolizmus

Fenikel je zdrojom vitamínu B6, ktorý zohráva dôležitú úlohu v energetickom metabolizme rozkladaním sacharidov a bielkovín na glukózu a aminokyseliny. Tieto menšie zlúčeniny sú v tele ľahšie využiteľné na energiu.

Fenikel a zvýšenie absorpcie železa

Nedostatok železa je jedným z najčastejších nedostatkov živín v organizme vôbec a je hlavnou príčinou anémie. Spojenie potravín, ako je fenikel s vysokým obsahom vitamínu C s potravinami, ktoré sú bohaté na železo, vedie k maximalizovaniu schopnosti tela absorbovať železo z potravy.

Riziká spojené s konzumáciou feniklu

Niektoré druhy korenia, vrátane koriandra, fenikla a rasce, môžu spôsobiť závažné alergické reakcie. Tí, ktorí sú na tieto korenia alergickí, by sa mali vyhýbať aj konzumácii ostatných častí rastlín.

Fenikel s jeho obsahom draslíka by mohol byť potenciálne nebezpečným i pre ľudí s poškodením obličiek. V tomto prípade totiž obličky nemusia byť schopné odobrať prebytok draslíka z krvi, čo by mohlo viesť k závažným poškodeniam.

Samozrejme, je dôležité si uvedomiť, že žiadna potravina nemôže úplne zabrániť ochoreniam a zlepšiť celkový stav len sama o sebe. Je potrebné sa celkovo stravovať zdravo, pretože čerstvé potraviny sú kľúčom k dobrej kondícii.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz