Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zdravotné účinky marhúľ a tipy na ich chutné využitie v kuchyni

rss

Svojou jemnou zamatovou textúrou a sladkou chuťou, patria marhule k jednému z vrcholových ovocí roka. Ak ich však nepestujete v záhrade, nebývate v blízkosti nejakého pestovateľa, alebo nemáte známeho, ktorý by tieto plody pestoval, možno ste si nikdy nevychutnali toto ovocie v jeho plnej paráde. Je to kvôli tomu, že podobne ako pre broskyne a slivky, tak aj pre marhule je najlepšie, keď sa nechajú dozrieť priamo na strome.

Marhule a ich účinky na zdravie

Možno práve preto, že dozrievajú spoločne s broskyňami a nektárinkami, sú marhule ako ovocie často prehliadané. To je škoda, pretože marhule majú výborné účinky na zdravie. Sú bohaté na karotenoidy a xantofyly, živiny, o ktorých sa vedci domnievajú, že môžu pomôcť chrániť zrak pred poškodením súvisiacim so starnutím. Oranžové bobule sú tiež dobrým zdrojom vitamínu C, vitamínu A, vlákniny a draslíka. Po vysušení strácajú marhule svoj vysoký obsah vitamínu C, ale stávajú sa koncentrovaným zdrojom železa, čo je osobitným prínosom pre tých, ktorí sú vegetariáni.

Marhule a diéta

Marhule nie sú pri diéte vôbec zakázaným ovocím. Práve naopak. Keďže marhule obsahujú veľa vlákniny, zlepšujú tráviaci systém, čo pomáha zlepšiť metabolizmus. Navyše neobsahujú ani veľa kalórii, preto sa pri diéte odporúčajú jesť, keď pociťujete chuť na sladké. Jediné, na čo je potrebné si dávať pozor, je ich sušená verzia, ktorá môže obsahovať viac cukru.

Ako podávať marhule alebo od raňajok po večeru

Bohatá a chrumkavá chuť marhúľ sa dá využiť v sladkých, ale aj v slaných jedlách, od raňajok, cez obed, dezert až po prípavu večere. 

Na raňajky si môžete pokrájané marhule zmiešať s medom a pár polievkovými lyžicami ovsených vločiek alebo si ich môžete nakrájať do bieleho jogurtu. Na desiatu si úzke plátky môžete poukladať na francúzky toast.

Na obed si môžete marhule spolu s červenou cibuľkou a bravčovou panenkou ugrilovať. Marhuľový džem zmiešaný s horčicou môžete použiť ako marinádu. Marhule môžete použiť aj na pridanie extra chuti do šalátov. Ovocie výborne chutí napríklad so zeleným šalátom, feta syrom a mandľami.

Samozrejme, marhule majú svoje najznámejšie využitie v dezertoch, kde sa často objavujú v najrozličnejších tortách, koláčoch a zákuskoch. Ako najjednoduchší dezert môžete servírovať marhule ako súčasť ovocného fondue s čokoládovou omáčkou alebo nakrájať ovocie a podávať ho s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Záverom

Isteže, ani marhule nie sú super potravinou v zmysle, že konzumácia tohto ovocia pokryje príjem všetkých ostatných živín. Mali by byť súčasťou pestrej stravy a ich konzumácia s mierou, pretože obsahujú fruktózu, ktorá je pre organizmus v nadmernom množstve škodlivá.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz