Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zdravo & poctivo: vyrobte si kyslú kapustu doma

rss

Prelom októbra a novembra nám každoročne okrem sviatkov prináša aj mnoho aktivít. Jednou z nich je nakladanie kapusty. Pohodlnosť nás však od tejto aktivity odrádza. Veď načo, keď sa dá kúpiť? Kúpená však v mnohých prípadoch neobsahuje ani polovicu látok, ktoré by pravá kapusta obsahovať mala. Navyše, chutí inak – horšie, umelo.  

Mnohí výrobcovia balenej kvasenej kapusty zamlčujú fakty, že kapustu tepelne sterilizujú a chemicky konzervujú. Čo by však pravá „kyslá“ kapusta mala obsahovať a ako tým pôsobí na naše zdravie? Zdravá črevná mikroflóra, posilnená imunita či pevné nervy – k tomu všetkému vám dopomôže. Prečítajte si, prečo by ste si ju mali naložiť sami doma a rovno vyskúšajte aj jednoduchý a chutný recept na jej prípravu.

1. Posilňuje imunitu

Jedným z najväčších lákadiel, prečo jesť kyslú kapustu, je vitamín C. Vďaka nemu kyslá kapusta posilňuje imunitu a obranyschopnosť tela. Okrem neho sa v kyslej kapuste nachádzajú aj vitamíny E a K, fluór, horčík, draslík, železo či fosfor. Má silné antibiotické účinky, dokáže dokonca znížiť horúčku. Navyše pôsobí protizápalovo.

2. Upokojuje nervy

Vitamín B12 zvyšuje odolnosť voči stresu a upokojuje nervy. Okrem toho sa podieľa aj na raste buniek a kostí. Ako sa hovorí, z halušiek človek skutočne zosilnie. Z tých kapustových.

3. Prečisťuje telo

Kyslá kapusta má na telo detoxikačné účinky. Podporuje odstraňovanie odpadových látok z tela a zabezpečuje fungovanie metabolizmu. Navyše patrí medzi nízkokalorické jedlá a aj malým množstvom zasýti. Využíva sa aj pri cielenom chudnutí. Pomáha spaľovať hlavne brušný tuk.

4. Kyslá kapustová voda

Šťava z kyslej kapusty je azda ešte zdravšia, ako samotná kapusta. Za všetko môžu probiotické baktérie, ktoré obsahuje. Tie bránia hnilobným baktériám rozmnožiť sa v črevách a podporujú činnosť žlčníka. Voda okrem toho čistí a aktivuje črevá, využíva sa aj pri nerovnováhe v tráviacom trakte. Veľmi dobre odvodňuje, čím pomáha detoxikácii organizmu.

5. Chráni pred rakovinou

Kapustová zelenina ako je kapusta, brokolica, kel a ďalšie iné druhy, majú schopnosť chrániť pred rakovinou hrubého čreva, konečníka, prsníka či pľúc. Obsahujú totiž látky zvané glukozinoláty, z ktorých vznikajú látky izothiokvanáty. Práve tie majú protirakovinový účinok. Výhodou kvasenej kapusty je, že ich obsahuje ešte viac, ako v surovom stave.

6. Nespočetne mnoho účinkov

Kyslá kapusta má ešte mnoho ďalších a ďalších skvelých účinkov. Vyrovnáva napríklad nedostatok tvorby kyseliny soľnej v žalúdku a dokonca pomáha aj na opicu. Stačí vypiť pohár kyslej kapustovej vody a opica zázrakom zmizne :)

Tipy na prípravu

Kapusta by sa pred prípravou nemala premývať. Aj keď má možno príkru chuť, vymývanie z nej odstráni mnoho cenných látok. Lepšie je preto slabšie dochutiť to, k čomu ju podávame.

Ako všetka zelenina, najzdravšia je surová. Keďže vieme, že tepelná úprava z nej odstraňuje výživné látky, ani kyslú kapustu by ste nemali variť dlho. Ideálne je do 25 minút. Tak nestratí prospešné látky a navyše ani príliš nezmäkne.

Ako ju správne naložiť?

Na nakladanie sa využívajú najmä jesenné odrody bielej kapusty. Spracovávajú sa len zdravé a nepoškodené hlávky. Rozrežú sa na polovice alebo štvrtiny, vykrojí sa hlúb a najemno sa postrúhajú.

Dnes mnoho veľkoskladov poskytuje možnosť kúpiť si rovno nastrúhanú kapustu. Pre ľudí, ktorí nemajú k dispozícii veľké strúhadlá, je táto služba veľkou pomocou.

Nastrúhanú kapustu treba čo najskôr naložiť do suda. Najlepšie sú kameninové alebo keramické sudy. Veľkosť je ľubovoľná. Kapustu do neho môžete tlačiť rukami. Ak je sud veľký, môžete zvoliť aj tradičnú cestu – tlačenie nohami. Kapusta je utlačená vtedy, keď púšťa šťavu. Čím viac šťavy, tým je utlačená lepšie.

Vrstvy kapusty prekladajte vrstvou soli. Môžete ju zmiešať s bobkovými listami a celým čiernym korením. Vo všeobecnosti platí, že na kilo kapusty ide okolo 20g soli. Na množstvo soli si dajte pozor, pretože presolená kapusta zvykne mäknúť.

Do nakladanej kapusty sa môžu pridať aj štvrťky jabĺčok či cibuľa. Niektorí ju dochucujú dokonca aj rascou, chrenom alebo mrkvou. Pre väčšinu ľudí sú však tieto prídavky zbytočnosťou a zhodujú sa na názore, že kyslá kapusta nie je čalamáda :)

Tip: Ak nemáte k dispozícii súdok, alebo nechcete nakladať veľké množstvo kapusty, môžete ju naložiť aj do zaváraninových pohárov. Postup je rovnaký.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz