Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zdravé obedy v jedálňach deťom nechutia

rss

Nie je ničím prekvapujúcim, že deťom v školských jedálňach najviac chutia nezdravé jedlá. Medzi najobľúbenejšie sa dostali sladké jedlá, ako žemľovky, buchty či palacinky. Najmenej obľúbené sú zeleninové jedlá a špenát.

Čo jedia najviac?

Múčne jedlá v školských jedálňach majú u deti zaručený úspech. S úspechom u detí sa môžu pochváliť aj cestovinové jedlá ako sú špagety. Skoro polovica opýtaných zamestnancov školských jedální  potvrdila, že najobľúbenejším mäsom je dusené alebo na vlastnej šťave pripravené hydinové mäso.  Horšie sú na tom strukovinové prívarky.

Tento fakt spôsobuje aj rastúcu obezitu u malých detí. Podľa odborníčky Jany Babjakovej zo združenia Výživa detí by v jedálňach mali do sladkých jedál pridávať viac tvarohu, ovocia, orechov alebo maku, aby bolo jedlo hodnotovo výživnejšie.

Strašiak na tanieri

Pre deti je najväčším strašiakom na tanieri zelenina.  Ohrdnuté ostávajú aj mliečne polievky, hlávkový šalát alebo ryby.  U rýb je výnimkou losos, ktorý deťom chutí.

Ryby by mali byť súčasťou stravy až 2-3x týždenne.  Obľuba lososa u detí je dobrá, no na Slovensku je veľa chutných rýb, ktoré vhodnou úpravou a dochutením bylinkami a korením by mali byť súčasťou našich jedálničkov.

Čo to spôsobuje?

Podľa kuchárok zo školských jedální sa stravovacie návyky detí zlepšili. Presvedčených je o tom polovica opýtaných. Opak si myslí štvrtina respondentov.  Pripisujú to zlým stravovacím návykom z domu a kaloricky bohatým desiatam. Deťom treba zabezpečiť vyvážený príjem živín počas dňa využívať kvalitné suroviny. Sladené nápoje, sladkosti či slané potraviny nie sú vhodnou voľnou na desiatu.

Čo dať deťom?

Vhodnou voľnou je sezónne ovocie, ktoré treba striedať.  Celozrnné výrobky môžeme natrieť domácou nátierkou, ktorú sme pripravili s použitím tvarohu, strukovín, rastlinných tukov alebo masla. Vhodným dochutením je tvrdý plátkový syr  a zelenina ako je paprika, reďkovka, uhorka, kaleráb alebo mrkva. Na zabezpečenie pitného režimu je vhodný nesladený čaj alebo voda.

Pripravené jedlo musí aj pekne vyzerať. Ani chutné jedlo, ktoré vyzerá zle, nebudú deti chcieť jesť. Okrem pekného výzoru by mala desiata voňať, čím podporíme chuťové bunky.

Nie všetko chutné je pre deti dobré

Obedy v školských jedálňach musia byť nutrične vyvážené a výživovo hodnotné. Aby deti pochopili, že nie všetko čo im chutí je naozaj zdravé, na školách prebiehali projekty o zdravej výžive. Obrázky pyramíd na školách majú deťom ukázať, ktoré potraviny sú zdravé a pre ľudí dôležité. Je nereálne chcieť, aby deti úplne prestali jesť sladkosti alebo čipsy. Plagáty na viditeľných miestach majú za úlohu v deťoch zafixovať dôležitosť potravín.

Čo by mal obsahovať jedálny lístok?

V týždennom jedálničku v školských jedálňach by malo byť mäsité jedlo aspoň 2x, 1x sladké jedlo, múčnik, 1x polomäsité jedlo, napríklad plnená paprika a 1x slané jedlo, múčnik so zeleninou.

Zelenina by sa mala na tanieroch objavovať denne, napríklad vo forme šalátu alebo oblohy. 1x týždenne by mali deti dostať rybu, strukoviny alebo obilniny, rovnako aj tvarohové, mliečne alebo ovocné múčniky.

Ako príloha k hlavnému jedlu by 2-3x do týždňa mali byť zemiaky, prívarky by mali deti mať 2x do mesiaca.

Dôležitou súčasťou jedálnych lístkov je pitný režim. Vhodnou tekutinou je najmä voda, nesladený čaj, minerálka. Mlieko by malo byť súčasťou jedálnička, nepovažuje sa však za tekutinu, ale za jedlo.

Čo deti v jedálňach nesmú

Deti navštevujúce materské školy nesmú mať vo svojich jedálničkoch údené mäso. Neuvidíte na nich ani sekané alebo mleté mäsá, čerstvé a tepelne nespracované vajcia, rôsolové a aspikové jedlá alebo väčšina vnútorností. Deti nemôžu mať ani nimi obľúbený vyprážaný syr alebo iné vyprážané jedlá. Majonézy sú zakázané nie len u škôlkarov, ale až do 14tich rokov.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz