Mlieko je od predávna dôležitou súčasťou ľudskej stravy. Každoročne je celosvetovo spotrebovaných viac ako 730 ton mlieka. Nepasterizované mlieko je ale zdrojom mnohých patogénov ako sú listéria, salmonela a E-coli. Konzumácia surového (nepasterizovaného) mlieka môže viesť až k hospitalizácií pre chorobu z potravy.
V procese produkcie mlieka, je množstvo aspektov, ktoré prispievajú k pridávaniu patogénov do mlieka. Napríklad kontakt mlieka s kravskými výkalmi, infekciami vemena, baktérie na kravskom tele, a tiež aj nedostatočne čisté prostredie spracovania mlieka. Patogény v mlieku majú tým viac času sa rozmnožovať, čím dlhší čas je medzi produkciou a konzumáciou. V dnešnej dobe dlhým skladovaním a prepravou by vysoko narastala pravdepodobnosť ochorenia, ak by sa mlieko neupravovalo.
Preto je potrebné mlieko upravovať a dnes je väščina mlieka v obchodoch pasterizovaná. V tomto procese je mlieko zahrievané na určitú teplotu a určitý čas. Pri pasterizácií nie je cieľom zahubiť všetky mikroorganizmy v mlieku, ale len tie, ktoré sú potenciálne škodlivé. Proces pasterizácie mlieka bol pôvodne vyvinutý v 60-tych rokoch osemnásteho storočia pre paterizáciu vína a piva. Od roku 1880 do 1930 bolo mlieko spracovávané rovnako ako pri pasterizácií vína. Zahrievanie bolo na nízku teplotu 60°C a dlhý čas. Tento proces však zničil všetky aj telu prospešné mikroorganizmy.
V dnešnej dobe sa chceme vrátiť k prírodným zdrojom čo najbližšie a radi si zaobstaráme produkty z automatov na mlieko alebo priamo z fariem a chovateľov. Toto mlieko je surové a obsahuje vysoké množstvo mikororganizmov, škodlivých aj prospešných.
Ak chceme mať z mlieka čo najväčší úžitok, je vhodné ho aj doma pred konzumáciou upraviť.
Dnes sú používané dva hlavné spôsoby pasterizácie mlieka, a to vysoko teplotná, na krátky čas, známa ako rýchla pasterizácia a ultravysokoteplotná pasterizácia.
- Rýchla pasterizácia - mlieko zahrievané na 71°C na minimum 15 sekúnd (mlieko získa skladovateľnosť o dva až tri týždne dlhšiu).
- Ultra vysoko teplotná pasterizácia - mlieko zahriate na teplotu 138°C na 2 sekundy (skladovateľnosť od 2 do 3 mesiacov alebo 6 až 9 mesiacov, ak bude uskladnené v sterilizovanom obale a nerozmrazované).
V oboch prípadoch je potrebné zabezpečiť, aby sa mlieko zahrievalo rovnomerne, a aby bol celý objem zahrievaný na rovnakú teplotu, rovnako dlhý čas.
Hanna Instruments ponúka prenosné teplomery, ideálne pre kontrolu teploty pri pasterizácií. Prístroje majú presnosť na 0,1°C HI93510 alebo 1°C HI98517 a rozsah merania -50°C až 150°C a -40 až 550°C.
Teplomery sú vybavené teplotnými sondami, ktoré je možné vymieňať, ich odozva na meranie je do 6 sekúnd a životnosť batérií prístroja je približne 2000 hodín neustáleho používania. Prístroj HI93510 je možné kalibrovať v ľadovom kúpeli na 0°C.
Tieto teplomery a mnohé iné prístroje sú nenahraditeľnými pomocníkmi, ako vo výrobe, tak aj v domácom použití.
Viac o produktoch Hanna Instruments na www.hannainst.sk alebo na tel.čísle 02/62 244 442
Autor článku: Hanna Instruments Slovak s.r.o.