Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zdravé mlieko, čo vydrží dlhšie – pasterizácia!

rss

Mlieko je od predávna dôležitou súčasťou ľudskej stravy. Každoročne je  celosvetovo spotrebovaných viac ako 730 ton mlieka. Nepasterizované mlieko je ale zdrojom mnohých patogénov ako sú listéria, salmonela a E-coli. Konzumácia surového (nepasterizovaného) mlieka môže viesť až k hospitalizácií pre chorobu z potravy.

V procese produkcie mlieka, je množstvo aspektov, ktoré prispievajú k pridávaniu patogénov do mlieka. Napríklad kontakt mlieka s kravskými výkalmi, infekciami vemena, baktérie na kravskom tele, a tiež aj nedostatočne čisté prostredie spracovania mlieka. Patogény v mlieku majú tým viac času sa rozmnožovať, čím dlhší čas je medzi produkciou a konzumáciou. V dnešnej dobe dlhým skladovaním a prepravou by vysoko narastala pravdepodobnosť ochorenia, ak by sa mlieko neupravovalo.

Preto je potrebné mlieko upravovať a dnes je väščina mlieka v obchodoch pasterizovaná. V tomto procese je mlieko zahrievané na určitú teplotu a určitý čas. Pri pasterizácií nie je cieľom zahubiť všetky mikroorganizmy v mlieku, ale len tie, ktoré sú potenciálne škodlivé. Proces pasterizácie mlieka bol pôvodne vyvinutý v 60-tych rokoch osemnásteho storočia pre paterizáciu vína a piva. Od roku 1880 do 1930 bolo mlieko spracovávané rovnako ako pri pasterizácií vína. Zahrievanie bolo na nízku teplotu 60°C a dlhý čas. Tento proces však zničil všetky aj telu prospešné mikroorganizmy.

V dnešnej dobe sa chceme vrátiť k prírodným zdrojom čo najbližšie a radi si zaobstaráme produkty z automatov na mlieko alebo priamo z fariem a chovateľov. Toto mlieko je surové a obsahuje vysoké množstvo mikororganizmov, škodlivých aj prospešných.

Ak chceme mať z mlieka čo najväčší úžitok, je vhodné ho aj doma pred konzumáciou upraviť.

Dnes sú používané dva hlavné spôsoby pasterizácie mlieka, a to vysoko teplotná, na krátky čas, známa ako rýchla pasterizácia a ultravysokoteplotná pasterizácia.

- Rýchla pasterizácia - mlieko zahrievané na 71°C na minimum 15 sekúnd (mlieko získa skladovateľnosť o dva až tri týždne dlhšiu).

- Ultra vysoko teplotná pasterizácia - mlieko zahriate na teplotu 138°C na 2 sekundy (skladovateľnosť od 2 do 3 mesiacov alebo 6 až 9 mesiacov, ak bude uskladnené v sterilizovanom obale a nerozmrazované).

 V oboch prípadoch je potrebné zabezpečiť, aby sa mlieko zahrievalo rovnomerne, a aby bol celý objem zahrievaný na rovnakú teplotu, rovnako dlhý čas.

Hanna Instruments ponúka prenosné teplomery, ideálne pre kontrolu teploty pri pasterizácií. Prístroje majú presnosť na 0,1°C HI93510  alebo  1°C HI98517 a rozsah merania -50°C až 150°C a -40 až 550°C.

Teplomery sú vybavené teplotnými sondami, ktoré je možné vymieňať, ich odozva na meranie je do 6 sekúnd a  životnosť batérií prístroja je približne 2000 hodín neustáleho používania. Prístroj HI93510 je možné kalibrovať v ľadovom kúpeli na 0°C.

Tieto teplomery a mnohé iné prístroje sú nenahraditeľnými pomocníkmi, ako vo výrobe, tak aj v domácom použití.

Viac o produktoch Hanna Instruments na www.hannainst.sk alebo na tel.čísle 02/62 244 442

Autor článku: Hanna Instruments Slovak s.r.o.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz