Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zdravé kosti vďaka potravinám

rss

Už malým deťom sa hovorí, že aby mali pevné kosti, musia piť veľa mlieka.  Je to kvôli obsahu vápnika, ktorý je v mlieku a mliečnych výrobkoch. Aby však telo dokázalo vápnik vstrebať, musíme prijímať aj vitamín D. Tento vitamín si vytvára aj telo samo vďaka slnečným lúčom.

V čom môžeme prijať vápnik?

Medzi základné potraviny obsahujúce vysoký obsah vápnika patria hlavne syry a mliečne výrobky.

Syr napriek vysokému obsahu vápnika v syroch, musíme si dávať pozor na množstvo, ktoré konzumujeme. Syry, ako je napríklad Čedar stačí konzumovať minimálne, napriek tomu nám dodajú dennú potrebnú dávku vápnika. Syry však neobsahujú dostatočné množstvo vitamínu D, ktorý potrebujeme, aby naše telo bolo schopné vápnik vstrebať.

Špenát -  táto zelenina nie je obľúbená najmä u deti. Nezmenil to ani Pepek námorník.  U rodičov to môže zmeniť fakt, že až 25% dennej dávky vápnika máme v jednom hrnčeku špenátu.  Obsahuje aj vitamín A, železo a vlákninu.

Na získanie vitamínu D sú vhodné najmä ryby, ako je:

Losos -  okrem obsahu vitamínu D obsahuje aj esenciálne omega 3 a 6 mastné kyseliny. Je teda vhodný nie len pre naše kosti, ale aj pre srdce.

Tuniak – rovnako ako losos okrem dôležitého vitamínu D obsahuje aj esenciálne mastné kyseliny.  Už v 100 gramoch tuniaka dodáte telu 39% dennej potrebnej dávky vitamínu D.

Okrem rýb, nám vitamín D zabezpečia aj potraviny ako:

Vajíčka aj keď v menšej miere, ale rýchlo a ľahko nám umožnia získať až 6% dennej odporúčanej dávky vitamínu D. Tento vitamín sa nachádza v žĺtku. S množstvom vajec to netreba preháňať, no určite by nemali chýbať v našom jedálničku.

Pomarančový džús – vitamín D sa v šťave z pomaranča priamo nenachádza, ale pomarančové džúsy sú ním obohatené.  Vstrebávanie vápnika do kostí  podporujú kyseliny nachádzajúce sa v pomarančovej šťave.

 

Aj napriek nedostatku slnka v poslednom období môžeme nášmu telu pomôcť, a dopriať mu dávku vitamínu D a pomôcť pri vstrebávaní vápnika, dôležitého pre naše kosti. Nestačí teda konzumovať len mliečne výrobky a mlieko, ale aj potraviny bohaté na vitamín D a sem tak sa ukázať aj na slniečku.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz