Z hľadiska výživy nie je dôležité dbať len na to, čo jete, ale i na to, ako to jete. Ukázalo sa, že kombinácie niektorých potravín môžu zvýšiť množstvo absorbovaných vitamínov, minerálov a živín z potravy. Skúste vyskúšať niektorú z týchto kombinácií:
Brokolica a citrusové šťavy
Polejte citrónovou šťavou dusenú brokolicu alebo zmiešajte trochu pomarančovej šťavy s restovanou brokolicou. Vitamín C, ktorý je v citrusovej šťave pomôže vášmu telu absorbovať viac železa rastlinného pôvodu. Podobne je to so špenátom, zelenou fazuľkou a tofu.
Vajcia a zelenina
Vajcia majú veľmi vysokú nutričnú hodnotu samé o sebe, keďže v jednom veľkom vajíčku je až 6g vysokokvalitných bielkovín. Ak však zjete vajíčka spolu so zeleninou, napríklad so špenátom, vaše telo absorbuje ešte viac živín, predovšetkým vitamínu E, ktorý je silným antioxidantom.
Ryža a fazuľa
Potraviny ako vajcia, kuracie a hovädzie mäso obsahujú všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, ktoré sú potrebné na vytváranie svalovej hmoty, kolagénu a ďalších proteínov. Organizmus si nedokáže tieto aminokyseliny nasyntetizovať sám, musí ich preto prijímať z potravy. Ak chcete aminokyseliny prijímať aj z iných zdrojov, ako z vyššie spomenutých, skúste ryžu a fazuľu. Ideálne je tieto dve potraviny na tanieri spárovať, pretože aminokyseliny v ryži vhodne doplnia tie vo fazuli.
Grilované mäso a rozmarín
Pri grilovaní mäsa sa môžu vytvoriť karcinogénne látky nazývané heterocyklické amíny. Ak však na mäso pridáte rozmarín alebo si z neho (či iného jemu podobného korenia) pripravíte marinádu, môže to zabrániť tvorbe týchto látok a budete jesť zdravšie.
Paradajky a olivový olej
Paradajky okrem vitamínu C, ktorý je najmä okolo jadierok v rôsolovitej dužine (preto by ste ju pri krájaní paradajok nemali vyhadzovať, ale tiež pridať k jedlu:) ), obsahujú aj lykopén. Lykopén je látka, ktorá zabraňuje rastu rakovinových buniek. Najlepšie sa uvoľňuje a je najúčinnejší po tepelnej úprave paradajok.No a prečo paradajky a olivový olej? Odpoveďou je lepšie vstrebávanie lykopénu do tela po použití olivového oleja pri príprave paradajok.
Zdroj: Foodnetwork.com