Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zbohom oceány! Štúdia zistila, že ekosystémy smerujú k vážnemu kolapsu

rss

Dali by ste si mahi mahi? Alebo nejakú inú morskú príšerku? Možno už nestihnete. Nová štúdia časopisu PNAS hovorí, že morské pochutiny sa už čoskoro môžu stať minulosťou.

Vedci z adelaidskej univerzity analyzovali 632 súčasných článkov o oceánskych ekosystémoch a zistili, že schopnosť týchto ekosystémov aklimatizovať sa na teplejšiu vodu a zvýšené okyslenie je obmedzená. Keďže sa oba javy nebudú objavovať v budúcnosti o nič menej, budú tak len niektoré morské druhy živočíchov schopné prežiť narastajúce zmeny klímy. Potravinový reťazec tým postupne stratí svoje články. Jedinou výnimkou sú mikroorganizmy.

Znamená to teda, že ryby postupne umierajú. Umierajú aj koraly, veľryby, malé morské plody, my. Jediné „v suchu“ sú mikroorganizmy, ktoré zmeny dokážu prežiť.

Science Daily komentuje:

Morskí biológovia z adelaidskej univerzity tvrdia, že očakávané okyslenie a oteplenie oceánov pravdepodobne spôsobí zníženie rozmanitosti a počtu rôznych dôležitých druhov, ktoré sú základom morských ekosystémov po celom svete.

„Toto „zjednodušenie“ oceánov bude mať silný dopad na náš doterajší spôsob života. Zasiahne predovšetkým pobrežné populácie a tých, ktorých potrava a obchod závisí hlavne na stave oceánu,“ hovorí docent Ivan Nagelkerken.

Ďalej tvrdí, že s vyššími metabolickými hodnotami v teplejšej vode nastane aj vyšší dopyt väčších mäsožravých rýb po potrave. Práve na nich závisí značná časť rybárskeho priemyslu. A ak tieto ryby nebudú mať čo jesť... Zmeny sa totiž netýkajú len veľkých rýb. Zasiahnuté sú mimo iné aj ustrice, mušle, či dokonca koraly.

Dnes celá situácia vyzerá ako evolúcia naopak – ľudia s ich „schopnosťou“ prispôsobiť sa skončia a jediné, čo ostane, bude veľká „kopa“ baktérií. Život sa vráti tam, kde sa začal.

via grist 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz