Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zbieranie a skladovanie hrachu + tipy na samozber hrášku

rss

Zelený hrášok obsahuje veľmi málo kalórii a naopak veľa vlákniny potrebnej pre dobrú činnosť tráviaceho systému. Hrach je aj bohatým zdrojom minerálov, ako je vápnik, železo, meď, zinok, mangán a vitamínov, napr. vitamínu A, tiamínu, folátu, či vitamínu K. Keďže sa práve začína jeho sezóna nenechajte si ho ujsť a nazbierajte si ho aj do zásoby.

Ako zbierať hrášok

Zbieranie hrachu je veľmi jednoduchý proces. Jediné na čo je potrebné pamätať je to, aby ste ho zbierali tak často, ako je to len možné, pretože zvyčajne čím viac ho vyzbierate, tým viac plodov vám prinesie.

Pri zbere hrachu by ste mali jednou rukou pridržiavať jeho stonku a druhou ho trhať. Struky hrachu totiž držia na rastline pevnejšie, ako struky fazule a tak by sa ľahko mohlo stať, že spolu so strukom vytrhnete z pôdy celú rastlinu.

Kedy zbierať hrach

So zbieraním hrášku môžete začať hneď, keď sa vám zdá, že struky sú pekne „nafúknuté“. Skúste jeden otvoriť a hrášok ochutnať. Ak by ste totiž s jeho zberom dlho vyčkávali, pripravili by ste sa o jeho najlepšiu chuť. Prezrievaním strukov sa totiž lahodné cukry v hrášku menia na zásobný škrob, čím hrášok tvrdne a mierne horkne.

Skladovanie hrachu

Ak si chcete na záhradnom hrášku pochutnať čo najviac, konzumujte ho hneď po jeho zbere. Každým dňom jeho skladovania je totiž jeho chuť menej lahodná. Ak sa predsa len rozhodnete pre skladovanie, tak máte na výber viacero možností:

1. Uloženie hrachu do chladničky

V chladničke hrášok vydrží pár (3-5) dní. V nej ho môžete skladovať vylúskaný, alebo aj v strukoch. Pri dlhšom skladovaní v chladničke však struky žltnú a hrachy sa dehydrujú.

2.Zmrazenie hrášku

Hrášok môžete skladovať aj v mrazničke. Hrach na mrazenie by mal byť pekne zelený, sladký a neprezretý. Pred jeho zmrazením je vhodné ho olúpať, umyť a blanšírovať vo vriacej vode. Hrášok do vriacej vody ponorte na 1,5 minúty, aby sa zabili baktérie a zastavilo sa pôsobenie enzýmov nepriaznivo vplývajúcich na obsah živín v hrachu. Hneď potom hrach ochlaďte v studenej vode, kde môžete pridať aj ľad. Aj v tejto vode by ste hrach mali nechať 1,5 minúty. Následne hrach nechajte odkvapkať a naplňte ho do nádob bez prístupu vzduchu, aby ste sa vyhli spáleniu mrazom.

3.Zaváranie hrachu

Hrášok by ste mali sterilizovať neprezretý, plody by mali byť sladké a tvrdé. Hrach najprv ošúpte a vložte do vriacej vody, kde ho necháte cca 3 minúty, pričom teplota by mala byť pod bodom varu. Vodu potom sceďte a hrach nasypte do pohárov. Zalejte nálevom, ktorý pripravíte zmiešaním 20g soli na 1l vody. Sterilizujte 40-50 minút pri 100°C.

Samozber hrachu

Aj hrach si môžete nazbierať sami na viacerých miestach na Slovensku. Samozbery hrášku nájdete tu:

Bodzianske lúky - samozber ponúka Evitta-jahodová farma. Hrášok si tu môžete nazbierať za 1,80 eur za kilogram.

Borovce a Bučany - samozber hrachu tu zabezpečuje Plantex. Cena je 1,90€/kg hrachu.

Dunajská Lužná – samozber hrášku tu ponúka Boni Fructi. Cena za kilogram hrachu je 1,70€.

Dvory nad Žitavou – hrach si môžete pozbierať na poliach, ktoré tu má Ovocinárske družstvo Emilove sady. Za  kilogram nazbieraného hrachu zaplatíte 1,50€.

Kolíňany - v samozbere je cena hrášku 2 eurá za kilogram.

Majcichov - cena hrášku je 2 eurá za kilogram.

Žabokreky nad Nitrou - cena za hrach ešte nebola stanovená.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz