Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zbavte sa škodcu mrkvy – vŕtavky mrkvovej

rss

Vŕtavka mrkvová je malá „muška“ veľkosti okolo 5mm. Má hnedú hlavu, žlté nohy a čiernu hruď. Samice kladú vajíčka do pôdy najmä v blízkosti mrkvovitých rastlín, ako sú mrkva, karotka, zeler, petržlen a paštrnák. Larvy po vyliahnutí tak majú potravu vo svojej blízkosti. V koreňoch vyhlodávajú tesne pod pokožkou nepravidelné, do žlta sfarbené chodbičky, ktoré sú vidieť už na prvý pohľad. Toto napadnutie je pre túto zeleninu, pestovanú najmä kvôli koreňu, znehodnocujúce. Ako sa proti vŕtavke a jej larvám môžete brániť, si prečítajte na nasledujúcich riadkoch.

Ako sa vyhnúť vŕtavke mrkvovej pred výsevom mrkvy

Keďže je vŕtavka v záhradkách veľmi častým problémom, záhradkári a farmári vyvinuli rad techník, na to, ako sa ich zbaviť.

Spoločné vysádzanie mrkvovitých s cibuľovitými

Stojí za to vyskúšať spoločnú výsadbu rastlín z čeľade mrkvovité s rastlinami z čeľade cibuľovité. Vôňa cibule, cesnaku, póru, či pažítky totiž prekrýva vôňu mrkvy a tak by mala odlákať aj vŕtavku.

Strategické doby výsevu mrkvy

Vŕtavka mrkvová je aktívna od neskorej jari až do jesene. Odložením výsevu mrkvy až na začiatok leta ale môžete obísť prvú generáciu kladenia lariev.

Vyhnite sa riedeniu mrkvy

Proces riedenia mrkvy zintenzívňuje jej vôňu, o ktorej sa hovorí, že dokáže vŕtavku mrkvovú pritiahnuť aj z väčšej vzdialenosti. Ak je to teda možné, vysejte mrkvu radšej redšie a vyhnite sa jej pretrhávaniu.

Nepestujte mrkvu na rovnakom mieste

Vyhnite sa tomu, aby ste mrkvu pestovali viac rokov po sebe na rovnakom mieste. Toto síce neodradí vŕtavky, aby v jej blízkosti nakládli larvy, určite sa však vyhnete larvám, ktoré prezimovali v pôde.

Pestujte mrkvu vo vyvýšených záhonoch

Vŕtavky mrkvovej sa môžete zbaviť aj pestovaním mrkvy vo vyvýšených záhonoch. Keďže vŕtavka lieta nízko nad zemou, vyvýšené záhony vám môžu pomôcť vyhnúť sa napadnutiu mrkvy jej larvami.

Ako chrániť mrkvu pred vŕtavkou mrkvovou po jej výseve 

Jediný a účinný spôsob, ako ochrániť mrkvu pred vŕtavkou po jej výseve je zabrániť, aby sa dostala do jej blízkosti a blízkosti ostatných náchylných plodín. To sa dá dosiahnuť jedine pokrytím vysadených plodín jemnými sieťkami odolnými voči hmyzu hneď po výseve. Táto sieťka by sa mala odstraňovať len na veľmi krátke obdobia, kedy budete mrkvu plevať alebo zberať. Dbajte na to, aby pri okrajoch nedošlo k žiadnym medzerám, ideálne je, ak sa sieťka zakope 5 cm do pôdy.

 

Zdroj obrázka: awfullive.site

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz