Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zbavte sa buriny bez pesticídov

rss

Odstráňte púpavu a iné buriny z vašej záhradky, vrátane ich koreňov, jednoducho týmito bez-pesticídovými prípravkami, ktoré si môžete pripraviť doma. Použite soľ, ocot, novinový papier, či dokonca vodu a buriny bude vo vašej záhradke menej. Pokiaľ záhradu zakladáte, odporúčame použiť mulč a záhradnú tkaninu, v budúcnosti sa v záhrade menej narobíte, pretože burine predídete.

Zbavte sa buriny medzi dlažbou horúcou vodou

Na burinu medzi dlažbou, na príjazdových cestách, či medzi chodníkmi veľmi dobre zaberá horúca voda. Vynikajúco ničí najmä mladé rastliny burín, pričom výsledky sú okamžité. Ak do vriacej vody pridáte ešte za lyžicu soli, vyhubenie plevele bude o to účinnejšie.

Kamenná (alebo kuchynská) soľ

Kamenná (ale aj kuchynská) soľ veľmi dobre bojuje proti burinám popri chodníkoch, kde je ťažké dostať sa s kosačkou. Pamätajte na burinu už v zime a popri posýpaní chodníka soľou proti pošmyknutiu, posypte aj jeho okolie. Zbavíte sa tak buriny na jar. Opatrne však s množstvom použitej soli, nakoľko môže niektoré betónové povrchy skorodovať a v pôde by pri jej nadmernej aplikácii nemuselo vyrásť nič (nielen burina).

Použite na burinu ocot

Ak chcete odstrániť burinu naozaj účinne, použite na ňu záhradnícky ocot s 20% kyselinou octovou. Pracujte s ním však opatrne, pretože nevyhubí len burinu, ale doslova všetko zelené. Tiež majte na pamäti, že ide o kyselinu, čo znamená, že jeho použitím riskujete zníženie pH pôdy.

Novinami proti burine

Aj obyčajné noviny. a teda konkrétne novinový papier, môžu pomôcť proti burine, najmä proti tej, ktorá nemá hlboké korene, ako je ďatelina. Pokryte burinu novinovým papierom a nedostatok slnka ju vyhubí. Noviny môžete následne prekryť nejakým typom mulču a záhradka bude aj pekne vyzerať. Novinový papier sa časom rozloží a poslúži pre pôdu aj ako hnojivo.

Plevanie

Najlepším spôsobom boja proti burine budú vždy vyhrnuté rukávy a úzka motyčka, či tyčka do pôdy, s ktorými burinu jednoducho odstránite. Ideálne je plevať po daždi, keď je pôda mäkšia a korene burín je možné ľahko zo zeme vytiahnuť.

Kozy

Pokiaľ sa buriny nechcete zbaviť len na udržiavanej záhradke, ale aj na nejakom väčšom kuse pozemku, zabezpečte si kozy. Sú veľmi dobrými živými "kosačkami" nielen na trávu, ale aj na burinu.

Odstráňte burine semená

Ak sa chcete ubezpečiť, že sa zbavíte aspoň nejakej buriny, odstráňte burine semená. Ako? Jednoducho keď buriny kvitnú, odstráňte im hlavičky kvetov ešte predtým, ako začnú semená vytvárať. Môžete tak urobiť ručne, pokiaľ je to v záhone, ale môžete ich aj pokosiť, najmä pokiaľ ide o trávnik.

Spravte si z burín šalát

Čítate dobre :), spravte si z buriny šalát, pretože mnohé druhy buriny sú v skutočnosti jedlé a naozaj chutné. Patria medzi ne napríklad mladé listy púpavy, ale aj čakanky a ďateliny. Ak si však druhom rastliny nie ste istí, radšej ich nejedzte.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz