Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zázračný kokos na vašom tanieri

rss

Sušený, strúhaný aj čerstvý kokos predstavuje ďalšiu superpotravinu, ktorá by na vašom tanieri nemala chýbať. Kokos je v našich obchodoch dostupný aj v sušenej a strúhanej forme, ako kokosový olej a iné kokosové produkty. Najatraktívnejší je, samozrejme, v podobe celého zrelého plodu (klasický hnedý kokos s pevnou škrupinou) alebo mladého zeleného orecha (s mäkšou škrupinou). Najnovším trendom sú kokosy obsekané či zrezané tak, aby boli pri transporte ľahšie a zaberali menej miesta.

Kokosový orech

Kokosový orech je plod kokosovej palmy (kokosovník obyčajný, Cocos nucifera). Samotný plod (kokosový orech) je prírodou zabalený do vláknitého obalu, vďaka ktorému sa udrží na morskej hladine (tak sa v trópoch rozšíril z ostrova na ostrov). Vláknitý obal zároveň podporuje klíčenie, preto ho na kokosoch importovaných do našich obchodov už nenájdete — odstránenie obalu predlžuje skladovateľnosť kokosových orechov. Pod tvrdou škrupinou kokosového orecha sa skrýva biela dužina, dutinu mladého orecha vypĺňa emulzia nazývaná kokosová voda. Tá sa počas zrenia orechu postupne zahusťuje až do podoby tzv. kokosového mlieka.

Ako otvoriť kokosový orech?

Klasický hnedý kokosový orech: špičku kokosového orecha očistite ostrým nožom. Nájdete tam tri zakryté otvorčeky (jeden z nich prevŕtajte a vylejte si do misky cennú kokosovú vodu — pozor, ak je voda zjavne “pokazená”, páchne a pod., radšej ju nepite a vyhoďte celý orech). Tento koniec kokosového orecha zvyknú v trópoch odseknúť mačetou a tak orech otvoriť. V našich podmienkach sa namiesto mačety často používa ostrý sekáčik — po hlbokom zaseknutí sekáčika (prípadne po viacerých zásekoch) sa jednoduchým vypáčením dá špička orecha odlomiť. Je to pomerne nebezpečný postup s rizikom úrazu. Bezpečnejšie je jednoducho odpíliť špičku orecha čistou ručnou pílkou na drevo či na železo. Divokou alternatívou :) je ťažké kladivo.

Kokos a zdravie — čo kokos obsahuje?

Nutričná hodnota kokosu je špecifická extra vysokým obsahom zdravého rastlinného tuku (je teda výdatným zdrojom energie), značným obsahom vlákniny, sacharidov a rastlinných bielkovín. Kokos je dobrým zdrojom vitamínov skupiny B a vitamínu C. Z minerálnych látok ide najmä o vápnik, horčík, fosfor. Kokos má výrazné antibakteriálne a antimykotické účinky. Kokosový olej pomáha pri kožných ochoreniach (konzumáciou aj priamym natieraním). Kokos znižuje hladinu “zlého” LDL cholesterolu, zmierňuje zápaly, podporuje imunitu.

Na záver

Kokos je cennou potravinou pri nadmernej pracovnej a športovej záťaži, pri bolestiach svalov a osteoporóze, pri tráviacich a črevných problémoch, pri problémoch s močovým mechúrom. Je však ťažšie stráviteľný (dôkladne požuť!), preto sa neodporúča konzumovať ho večer.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz