Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zatvoria potkany obchody?

rss

Kauzy ohľadom potravín sú na Slovensku skoro každodennou súčasťou. Podľa ministra Jahnátka sú naše obchody plné nekvalitných výrobkov, o čom sa veľakrát presviedčame aj sami.  Kontrola potravín v slovenských obchodoch v januári a februári  odhalila veľké nedostatky. V obchodoch nechýbali ani potkany.

Minister v decembri minulého roka pochválil slovenské obchody. Svoje slová teraz oľutoval. Od nového roku obchody naspäť padli do negatívneho trendu.

Negatívnemu trendu prepadli najviac hypermarkety a supermarkety. Preukázateľné nedostatky boli nájdené v dvoch tretinách kontrolovaných obchodov. Malé a stredné predajne sa tiež nenechali „zahanbiť“. Nedostatky boli objavené vo viac ako 43%-tách malých a 47%-tách stredných obchodov.

Najviac nedostatkov bolo objavených v predajniach spoločnosti CBA (viac ako 29%), Tesco (necelých 28%) a Billa (26,5%). Minister a zhoršením stavu  vidí „spánok“ obchodných reťazcov. Tie neočakávali po dobrých výsledkoch ďalšiu kontrolu.

Hlodavcom chutili kuracie prsia

Obchody sami zodpovedajú za tovar, ktorý ponúkajú zákazníkom.  Pokiaľ im tovar príde v zlom stave, sú povinný ho ihneď vrátiť distribútorovi.  V predajni Kaufland v Humennom kontrola našla kuracie prsia obhryzené od potkanov.  Predajca tvrdil, že tovar bol v takom stave privezený. To však podľa vyššie spomenutého je jeho vina, že taký tovar vystavil.

O nezodpovednosti daného obchodného reťazca hovorí aj fakt, že na vystavených kuracích prsiach bol obhryzený nie len obal a fólia, ale aj samotné mäso. Reťazec tak ohrozuje zdravie svojich zákazníkov.

Pokuty

Hygiena bola porušená nie len v obchodných reťazcoch, ale aj pri  preprave potravín.  Každá 5ta kontrola zistila pochybenie. Išlo nie len o hygienické podmienky prepravy, ale našli sa aj potraviny po dátume spotreby už v čase prepravy.

Od apríla by mala výška pokút vzrásť. Výška 67-mich pokút je v súčasnosti len 5074€. Kontrolóri vrátili 81 zásielok, ktoré spolu vážili až 25 ton. 9 z nich je riešených v správnom konaní.

Odkiaľ sú zásielky?

Ako je z predchádzajúcich potravinových škandálov predpovedateľné, tretina kontrolovaných zásielok, ktoré k nám prišli z Poľska, bola nekvalitná. Potraviny od našich južných susedov nesplnili podmienky v 30%-tách kontrolovaných zásielok.

Ako dopadli slovenské zásielky?

Ani naši prepravcovia a dodávatelia sa nemajú čím chváliť. Približne každá desiata zásielka zo Slovenska, mala nedostatky.

V obchodoch si nemôžeme byť istý čerstvosťou a kvalitou ponúkaných potravín. Aby sme kupovali naozaj poctivé potraviny, môžeme zájsť k nášmu lokálnemu dodávateľovi. Lokálnych dodávateľov si ľahko nájdeme na http://www.poctivepotraviny.sk/sukromna-inzercia.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz