Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zasaďte si rakytník rešetliakovitý

rss

Drobné oranžové plody rakytníka rešetliakovitého pripomínajú ríbezle alebo dokonca jarabinu. Vynikajú vysokým obsahom vitamínu C, karoténu a ďalších cenných látok. Rakytník rastie ako ker vysoký až 2 či 3 metre a ľahko si ho vypestujete vo svojej záhrade.

Rakytník rešetliakovitý (Hippophae rhamnoides) pochádza zo Sibíri, vďaka čomu v našich podmienkach bez problémov prečká zimné mrazy. Pokiaľ ide o nároky na pôdu, je pomerne skromný. Potrebuje však dostatok svetla – preto sa bežne sadí do sponu minimálne 3 x 3 m. Je možné ho však vysadiť aj ako živý plot. Jeho zvláštnosťou je, že je dvojdomý. To znamená, že pre opelenie kvietkov budete potrebovať minimálne dve rastliny, samčiu a samičiu. V praxi sa osvedčil pomer 1 samčia rastlina na 4 až 5 samičích rastlín. S tým musíte počítať už pri výbere stanoviska a objednávke rastlín. Rakytník rešetliakovitý začína plodiť asi po 3 rokoch. Plodmi sú výrazné oranžové bobule s priemerom do 1 cm. Vzhľadom na svoju mäkkosť (ľahko sa rozmágajú) sa zberajú ručne, prípadne sa odstrihnú aj so stopkou nožničkami a zachytia do nádoby.

Výsadba kríkov rakytníka rešetliakovitého je veľmi jednoduchá, nezabudnite však skrátiť výhonky až na tretinu dĺžky. Dobrú úrodu si zabezpečíte pravidelnou závlahou a podľa potreby presvetľovacím rezom. Rakytník kvitne v apríli a máji, opeľuje sa vetrom (tzv. vetrosnubná rastlina). Plody dozrievajú od polovice augusta do polovice septembra. Pozor na hnojenie okolitej pôdy dusíkatými hnojivami, na ktorých nadbytok reaguje rakytník problémovo. Inak netrpí v podmienkach Slovenska žiadnymi škodcami ani chorobami.

Využitie plodov rakytníka rešetliakovitého:

1. čaj

2. džúsy

3. konzum v čerstvom aj sušenom stave

4. marmelády

5. aj v kombinácii s iným ovocím

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz