Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
17%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
44%
Blízkosť predajne
9%
Magazín

Základy domácej výroby piva — zo sladu alebo z koncentrátu?

rss

(Domáca výroba piva, 1. časť). Ak si chcete dopriať radosť z vlastnoručne vyrobeného piva (a neskôr možno v obore pivovarníctva aj podnikať), v tomto seriáli sa dozviete ako na to.

 

 

 

 

 

Základné pojmy z výroby piva:

●      slad = obilné zrno (napr. jačmeň) ktoré prešlo namočením, naklíčením a usušením, kúpite si ho ako sladový výťažok alebo vyrobíte priamo z obilia,

●      sladina = vzniká nasypaním našrotovaného obilia do horúcej vody, kde dochádza k premene škrobu na jednoduché cukry,

●      mladina = vzniká po zmiešaní sladiny s chmeľom,

●      kvasný proces = spúšťa sa pridaním kvasiniek do mladiny,

●      zrenie = zrenie piva s prídavkom cukru vo vhodných nádobách (fľaše, sudy).

Prečo sa oplatí vyrábať si vlastné pivo?

●      Po získaní prvých skúseností si ľahko vyrobíte veľmi kvalitné pivo za ceny nižšie ako v obchodoch.

●      Máte pod kontrolou celý výrobný proces aj suroviny, a môžete si vytvoriť pivo presne podľa vašej chuti.

●      Okrem radosti zo svojej šikovnosti si získate rešpekt a obdiv priateľov — veď kto by nechcel za kamaráta :) šikovného pivovarníka?

Základná voľba — variť pivo zo sladu alebo vyrobiť zo sady?

Obe možnosti majú svoje prednosti aj nevýhody. Pri výrobe piva zo sady si suroviny kompletne kúpite v sade tzv. mladinových koncentrátov. Pri výrobe zo sladu je základnou surovinou sladový výťažok, a postup je o niečo náročnejší.

Výroba piva zo sady mladinových koncentrátov

Mladinové koncentráty sú výbornou voľbou najmä pre začiatočníkov. Všetky suroviny máte v jednom balení, nemusíte sa zaoberať prípravou sladu, sladiny a mladiny, takže vám stačí jednoduchšie technické vybavenie a proces výroby piva je rýchlejší. Výsledky sú pre začínajúceho výrobcu piva omnoho spoľahlivejšie, stačí postupovať podľa návodu na balení a úspech je takmer vždy istý (pri dodržaní prísnych hygienických podmienok).

Výroba piva zo sladového výťažku (koncentrátu)

Je to o niečo náročnejšie, ale ponúka viac priestoru na experimenty. Koncentrovaný sladový výťažok treba podľa návodu zriediť, zahriať, počas varenia sa do sladiny pridáva vyluhovať chmeľ. Vzniká mladina ktorá sa po vykvasení stáča do fliaš a súdkov. Zaujímavým variantom je pri domácej výrobe piva skombinovať sladový výťažok so sladom (sladovým šrotom).

Varenie piva zo sladu

Pri tomto klasickom spôsobe výroby piva už budete potrebovať dostatok skúseností, alebo chuti a času :) na ich získanie. Základom je sladový šrot a postup je pomerne zložitý a náročný.

V nasledovnej časti seriálu si predstavíme náradie a pomôcky na výrobu piva.

Ďalšie články pivového seriálu:

1/8     2/8     3/8     4/8     5/8     6/8     7/8      8/8

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz