Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Základy chovu oviec

rss

Domáci chov oviec dnes nie je na Slovensku príliš rozšírený. Ovca je však veľmi skromné, a zároveň mimoriadne užitočné hospodárske zviera. Dá sa preto očakávať, že záujem o chov oviec bude medzi drobnými domácimi chovateľmi v najbližších rokoch stúpať. Ako a prečo začať s chovom oviec?

Hlavné výhody a nároky chovu oviec

Ovce dávajú chutné ľahko stráviteľné mäso, kvalitnú vlnu a vysoko výživné mlieko. Užitočný je aj ovčí hnoj s vysokým obsahom dusíku a draslíku, vynikajúci na hnojenie pôdy pre zemiaky či repu. Ovce sú pastevné zvieratá a dokážu zúžitkovať pastvinu aj na inak nevyužiteľných plochách – v sadoch, na lúkach a stráňach. Ovce výborne „dočistia“ pole po zbere obilia alebo repy. Základom ich chovu je možnosť pastvy. Na jednu dospelú ovcu pri pastevnom odchove potrebujete cca 10 árovú pastevnú plochu. Túto plochu môžete znížiť intenzívnejším prikrmovaním oviec ich tradičnou potravou – najmä kvalitnou slamou a senom, doplnkovo kŕmnou repou, obilovinami, okopaninami. Podobne ako pri kozách, aj pri ovciach nezabudnite na minerálnu líznu soľ a dostatok čistej vody.

Ustajnenie

V letnom období postačuje ovciam aj jednoduchý prístrešok, v zime je potrebný zateplený ovčín. Výška ovčína by mala byť minimálne 2,5 m, ako podlaha stačí natvrdo ubitá hlina. Plocha okien ovčína musí dosahovať aspoň 1/20 plochy podlahy. Ovce sa ustajňujú na slamovej podstieľke. Konštrukcia ovčína musí podľa potreby umožňovať jednoduché predelenie priestoru prepážkami. Často je totiž potrebné napríklad oddeliť plemenné barany od kotných oviec, oviec s jahniatkami a pod., alebo intenzívnejšie vykrmované kusy od plemenných oviec chovaných na pastevnom výbehu (výška predelenia 1,3 m).

Nepriatelia

V horských oblastiach dokážu ovce zužitkovať aj neprístupné kopce a stráne. Ich nemilosrdnými neprateľmi však sú predovšetkým medvede a vlky, pre ktoré je nechránené stádo oviec jedinečnou príležitosťou k ľahkému úlovku. Nebezpečenstvo však na ovce číha aj na dedinách či v mestách. Je mnoho prípadov, keď stádočko oviec roztrhal túlavý, susedov alebo dokonca vlastný domáci pes. Stačí mu podhrabať sa pod oplotením, alebo iným spôsobom prekonať plot. Dobrým riešením môže byť elektrický ohradník, alebo kvalitný plot s betónovým základom.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz