Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Záhrada vo februári

rss

Usilovný záhradkár :) si nájde dostatok práce aj vo februári, najmä ak nie sú silné mrazy. Čo teda robiť vo februári v záhrade?

Február je vhodný na presvetľovanie príliš hustých korún čerešní, višní a ďalších ovocných drevín (ak je to potrebné). Rany ošetrite štepárskym voskom. Tiež je to ideálny mesiac na rezanie vrúbľov jadrovín – nezabudnite si ich odložiť na chladné miesto. Ak už nie sú mrazy, je čas na rez viniča, z ktorého sa ponechávajú len dva zdravé ťažné výhonky. Môžete už i siať prvú zeleninku, napríklad zeler do bedničiek umiestnených v teplom parenisku alebo pri okne v interiéri domácnosti.

Postavte si parenisko s hrubou vrstvou humusu a maštaľného hnoja, navrchu s cca 20 cm kvalitnej pôdy. Vysejte si v ňom reďkovku a jarný šalát, prípadne na priesady karfiol alebo kaleráb. Koncom februára možno pri dobrom počasí siať mrkvu, petržlen, paštrnák, hrach a špenát, ale aj letný pór, bazalku, papriku a rajčiny. Skúsení záhradkári koncom februára vrúbľujú čerešne, marhule či višne.

Odstráňte prestárnuté konáre bobuľovín, ale aj všetky mumifikované plody ktoré vidíte v korunách ovocných stromov a kríkov. Nedávajte ich do kompostu, pretože sa môžu stať zdrojom infekcie a škodcov. Najlepším riešením je tieto uschnuté či hnilé plody spáliť. Vyčistite drôtenou kefou kmene stromov od machu, prípadne ich natrite vápenným mliekom ako ochranou proti prudkým zmenám teplôt (v noci býva ešte mráz, cez deň už plusové teploty). Februárové dni bez mrazov sa využívajú aj na predjarné postreky a po odmrznutí zeme na vykopanie jám pre plánovanú výsadbu stromčekov a kríkov.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz