Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
16%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
44%
Blízkosť predajne
9%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vyrobte si domáci syr z kozieho mlieka

rss

Okolo výroby syra z kravského či kozieho mlieka existuje celá veda plná náročných postupov a odborných informácií. Nenechajte sa nimi odradiť – vyrobiť domáci syr dokážete aj vy, a to dokonca bez potreby zháňania syridla a ďaľších špeciálnych pomôcok.

Ako vyrobiť domáci syr Mascarpino

Z množstva existujúcich receptov na výrobu syra som pre jednoduchú výrobu a dobré výsledky (osobne vyskúšané) zvolil práve taliansky syr Mascarpino.

Na výrobu tohto druhu syra potrebujete:

  • výrobník syra (ak máte) alebo obyčajný hrniec :)
  • bežnú naberačku
  • formičky s dierkovaným dnom alebo tzv. tvorítka na syr (možno nahradiť napríklad obyčajným kuchynským sitkom)
  • rošt na ktorom budú tvorítka poukladané
  • čerstvé kozie mlieko (s kravským som tento recept neskúšal)
  • ocot, soľ a vodu

Postup výroby syra z 5 litrov kozieho mlieka

Mlieko nalejeme do hrnca (alebo výrobníka) a dáme ho zovrieť. Pripravíme si ako syridlo octovú zmes – trošku octu zmiešame s polovičkou kávovej lyžičky soli rozpustenej v 125 ml vody. Túto zmes pridáme do vriaceho mlieka, a po chvíli sa v mlieku začnú tvoriť kúsky syreniny ktorá vypláva na povrch.

Syreninu odoberajte naberačkou do formičiek alebo tvorítok. Je dôležité, aby tieto formičky mali dierkované dno, cez tieto dierky bude odtekať srvátka. Bežne sa používajú plastové alebo keramické formičky.

Formičky poukladajte na rošt takým spôsobom, aby srvátka mohla ľahko z formičiek odtekať. Keď srvátka odtečie, vyklopte syr z formičiek a ponatierajte soľou zo všetkých strán. Syr nechajte dozrieť 2 až štyri týždne na zrecej polici alebo na inom vhodnom mieste.

Syr Mascarpino najlepšie dozrieva pri relatívnej vlhkosti okolo 80 % a teplote 12 až 16 stupňov Celzia. Nezabudnite ho každý deň obracať. Raz za čas si zarobte slaný roztok (soľ v troške vody), namočte v ňom handričku a syry s ňou poutierajte.

Alternatíva: jednoduchý krémový syr

Ak sa vám vyššie uvedený postup na výrobu talianskeho syra Mascarpino zdá predsa len ťažký (alebo nemáte k dispozícii kozie mlieko), môžete si vyrobiť jednoduchý krémový syr. A stačia vám k tomu suroviny ktoré zoženiete takmer u každého dobrého gazdu:

  • hrnček sladkej smotany
  • hrnček kyslej smotany
  • uzatvárateľná nádoba

Postup výroby

Do uzatvárateľnej nádoby nalejte sladkú aj kyslú smotanu. Nádobu uzavrite a silno v rukách pretrepte asi po dobu 5 minút. Pretrepanú zmes nechajte cez noc v nádobe odpočinúť, a ráno si môžete k raňajkám dopriať vlastný krémový syr.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz