Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
17%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
44%
Blízkosť predajne
9%
Magazín

Vyrobte si doma makové, mandľové alebo špaldové “mlieko”

rss

Zdravé rastlinné nápoje ako náhradu klasického mlieka si môžete vyrobiť aj sami doma. Doprajte si makové, mandľové alebo špaldové mlieko :) vlastnej výroby.

Makové mlieko (makový nápoj)

Výhody: makové mlieko je skvelým zdrojom vápnika, rastlinných bielkovín, vitamínov a vlákniny. Je ľahko stráviteľné a je súčasťou prevencie proti osteoporóze, niektorým druhom rakoviny a srdcovo-cievnych ochorení (viac o zdravotných účinkoch maku nájdete v článku Mak - ešte zdravší, ako sme si mysleli).

Recept na domácu výrobu makového mlieka:

  1. Zomeľte si 150 gramov maku (najlepšie vo vlastnej záhrade vypestovaný mak v BIO kvalite).
  2. Zalejte 1 litrom čistej vody.
  3. Nechajte 3 hodiny lúhovať s občasným premiešaním až na dno.
  4. Zmes dôkladne rozmixujte v mixéri.
  5. Preceďte cez jemné sitko alebo cez čisté plátno.
  6. Precedený makový nápoj je hotový, odfiltrované zvyšky zahoďte.

Mandľové mlieko (mandľový nápoj)

Výhody: mandle (plody rastliny Prunus amydalus) sú predovšetkým silnou prevenciou pred srdcovým infarktom, ako preventívna dávka sa odporúča 50 gramov denne. Najvhodnejšie na konzum sú ošúpané čerstvé mandle. Je známy aj ich pozitívny účinok pri pálení záhy (reflux). Sú však pomerne tvrdé a je potrebné ich extra dôkladne požuť. Alternatívou je spracovať ich do ľahko stráviteľnej podoby mandľového mlieka.

Recept na domácu výrobu mandľového mlieka:

  1. Nechajte 100 gramov sladkých mandlí aspoň 12 hodín namočené vo vode.
  2. Vyberte ich a olúpte. Môžete k nim pridať niekoľko sušených ďatlí bez jadra.
  3. Rozmixujte mandle v 1 litri vody, mixér najprv pár krát zapnite len nakrátko, potom na 2 minúty a po krátkej pauze ešte na 2 minúty (slabší mixér nemusí tvrdé mandle zvládnuť).
  4. Preceďte cez čisté plátno alebo cez gázu, na záver vymačkajte.
  5. Precedený mandľový nápoj je hotový (môžete si ho prípadne dosladiť), odfiltrovanú mandľovú drť môžete použiť napríklad do koláča.

Špaldové mlieko (špaldový nápoj)

Špalda je starobylý druh nešľachtenej pšenice, často sa preto nazýva aj špaldová pšenica. Zdravotné účinky špaldy nie sú ovplyvnené (= pokazené) ľudskými zásahmi ako pri klasickej prešľachtenej pšenici. Špaldu kúpite ako zrno v BIO obchodoch (kde nájdete tiež špaldovú múku).

Recept na domácu výrobu špaldového mlieka:

  1. Namočte 200 gramov špaldy aspoň na 18 hodín do vody, potom vodu vylejte.
  2. Dajte variť do 1,5 litra čistej vody až kým špalda nezmäkne (asi pol hodiny).
  3. Rozmixujte v mixéri, preceďte cez čisté plátno alebo cez gázu, na záver vymačkajte.
  4. Precedený špaldový nápoj je hotový
  5. Pred podávaním pretrepte, aby sa rozptýlili usadeniny z dna.

Máte vlastné skúsenosti s domácou výrobou rastlinného mlieka? Napíšte ich do komentárov :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz