Dula (Cydonia oblonga) nie je jablko ani hruška, aj keď sa na ne podobá. Dula môže rásť ako strom aj krík. A plody dule sú skvelé do kompótov.
Ešte okolo roku 1950 bola dula v našich záhradách celkom bežný ovocný strom. Neskôr ju však vytlačili stále rozšírenejšie jablone a hrušky, a z dule sa stalo takmer zabudnuté ovocie.
Dula je samoopelivá a ako strom dorastá do výšky až 3,5 m. Začína rodiť asi vo veku 5 až 6 rokov, závisí aj na lokalite a podpníku.
Dula si vyžaduje stanovisko s dostatkom slnečného svetla, skôr teplejšie polohy. Je náročnejšia na závlahu, zvlášť v období keď buduje plody.
Dula prináša v dobrých podmienkach úžitok v podobe úrody aj 25 rokov. Existuje viacero poddruhov duly, ktoré sa od seba líšia napríklad zvarom plodov – preto poznáme napríklad "hruškovité" a iné dule.
Nevýhodou dule – a jedným z dôvodov, prečo sa dula po roku 1950 postupne vytratila z našich záhrad – je, že plody sa nekonzumujú v surovom stave, pretože sú pomerne tvrdé a za surova trocha horké. Preto dule zavárame, robíme z nich kompóty, džemy, mušty, zdravou dobrotou sú sušené dule.
Ak si necháte niekoľko krásnych dulí odležať v košíku, trocha v ňom zmäknú, dozrejú (dule sa dajú skonzumovať aj za surova, ale nezabudnite dôkladne požuť) a potom prekrásne voňajú na celú miestnosť.
Dula pre zdravie
Dula je – podobne ako jablká a hrušky – ovocie nabité vitamínmi (vrátane vitamínu C), minerálmi a obsahuje peknú porciu vlákniny. Známe sú pozitívne účinky sušenej dule pri problémoch s trávením a hnačke. Dula má tiež protizápalové účinky.
Okrem plodov sa využívajú aj semienka dule a pomerne neznámy, ale príjemne chladivý a protizápalovo pôsobiaci dulový olej.
Dula do záhrady
Keďže je dula samoopelivá, postačí v záhrade jedna. Ak zvažujete ktorý poddruh duli si pri nákupe stromčeka zvoliť, odporúčame "jablkovú" dulu ktorej plody sa najviac podobajú na jablká a sú chutnejšie, ako iné poddruhy duly.
Nech sa vám darí :)