Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vypestujte si v záhrade dule

rss

Dula (Cydonia oblonga) nie je jablko ani hruška, aj keď sa na ne podobá. Dula môže rásť ako strom aj krík. A plody dule sú skvelé do kompótov. 

Ešte okolo roku 1950 bola dula v našich záhradách celkom bežný ovocný strom. Neskôr ju však vytlačili stále rozšírenejšie jablone a hrušky, a z dule sa stalo takmer zabudnuté ovocie. 

Dula je samoopelivá a ako strom dorastá do výšky až 3,5 m. Začína rodiť asi vo veku 5 až 6 rokov, závisí aj na lokalite a podpníku. 

Dula si vyžaduje stanovisko s dostatkom slnečného svetla, skôr teplejšie polohy. Je náročnejšia na závlahu, zvlášť v období keď buduje plody. 

Dula prináša v dobrých podmienkach úžitok v podobe úrody aj 25 rokov. Existuje viacero poddruhov duly, ktoré sa od seba líšia napríklad zvarom plodov – preto poznáme napríklad "hruškovité" a iné dule. 

Nevýhodou dule – a jedným z dôvodov, prečo sa dula po roku 1950 postupne vytratila z našich záhrad – je, že plody sa nekonzumujú v surovom stave, pretože sú pomerne tvrdé a za surova trocha horké. Preto dule zavárame, robíme z nich kompóty, džemy, mušty, zdravou dobrotou sú sušené dule. 

Ak si necháte niekoľko krásnych dulí odležať v košíku, trocha v ňom zmäknú, dozrejú (dule sa dajú skonzumovať aj za surova, ale nezabudnite dôkladne požuť) a potom prekrásne voňajú na celú miestnosť. 

Dula pre zdravie 

Dula je – podobne ako jablká a hrušky – ovocie nabité vitamínmi (vrátane vitamínu C), minerálmi a obsahuje peknú porciu vlákniny. Známe sú pozitívne účinky sušenej dule pri problémoch s trávením a hnačke. Dula má tiež protizápalové účinky. 

Okrem plodov sa využívajú aj semienka dule a pomerne neznámy, ale príjemne chladivý a protizápalovo pôsobiaci dulový olej. 

Dula do záhrady 

Keďže je dula samoopelivá, postačí v záhrade jedna. Ak zvažujete ktorý poddruh duli si pri nákupe stromčeka zvoliť, odporúčame "jablkovú" dulu ktorej plody sa najviac podobajú na jablká a sú chutnejšie, ako iné poddruhy duly. 

Nech sa vám darí :) 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz