Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vypestujte si na okne marakuju

rss

Marakuja nádherne kvitne a prináša chutné, zdravé plody plné vitamínov. A na jej pestovanie vám stačí kvetináč na slnečnom stanovisku.

Marakuja, maracuja, mučenka jedlá

Marakuja je subtropická popínavá rastlina rodu Passiflora. U nás je známa aj pod názvom mučenka jedlá (existuje viac druhov mučeniek). Mučenka jedlá kvitne veľkými kvetmi, ktoré po odkvitnutí nahrádzajú veľké bobuľovité plody. Plody po dozretí získajú (podľa odrody) žltú alebo fialovú farbu. Kým šupka nie je konzumná (a pri fialovej odrode je dokonca jedovatá), rôsolovitá dužina marakuje sa používa na priamy konzum, do džúsov a nealko nápojov, koktejlov, sirupov, ale aj do šalátov, marmelád, zákuskov a pod.

Plody mučenky jedlej (marakuje) a zdravotné účinky

Dužina plodov marakuje obsahuje až 17 % sacharidov, dodá vám vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín C, provitamín A. Okrem toho vápnik, železo, fosfor a ďalšie minerálne látky. Pôsobí pozitívne a ukľudňujúco na nervovú sústavu, pomáha pri problémoch so spánkom. Neodporúča sa však pre tehotné a kojace ženy.

Kde kúpiť marakuju?

Plody zrejme u nás nekúpite, s marakujou sa stretnete skôr v niektorých nápojoch. Obchody a e-shopy zamerané na subtropické rastliny však predávajú desiatky druhov mučeniek — semienok alebo rastlín na pestovanie. Cena za niekoľko semienok sa pohybuje doslova v desiatkach centov, kompletná rastlina sa napríklad u Starkl.sk dá aktuálne kúpiť za necelých 7 eur (Červená mučenka 6,95 eur). Ľahko sa rozmnožuje aj odrezkami — skúste si ich vypýtať od niektorého pestovateľa mučeniek.

Ako pestovať mučenku?

Ak chcete pestovať mučenku kvôli plodom, overte si u predajcu, že vami kupovaná odroda skutočne plodí — existujú aj čisto okrasné mučenky, ktoré vám nezarodia. Pri vypestovaní zo semienok ich nezabudnite najprv namočiť na niekoľko hodín do vlažnej vody. Vysievajte do kvalitného substrátu, do nádoby — napríklad do črepníka s otvormi a drenážnou vrstvou na dne, aby mohla prebytočná voda dobre odtekať. Hĺbka výsevu 5 mm, ideálna teplota pri klíčení cca v rozsahu od 22 °C do 26 °C.

Proces klíčenia trvá mesiac až dva (podľa podmienok a odrody). Substrát udržiavajte vlhký, nesmie vyschnúť (ale nesmiete ani prelievať). Vyklíčené rastliny vyžadujú izbovú teplotu a slnečné stanovisko. V lete ich môžete umiestniť do záhrady (zakopať aj s kvetináčom do zeme, alebo priamo presadiť), výborne sa hodí aj fóliovník, skleník alebo parenisko na priamom slnku. Ak nemá mučenka dostatok slnečného svetla, nezakvitne.

Pri pestovaní v kvetináčoch doprajte mučenke každú jar trocha väčší kvetináč s čerstvou zeminou (stredne ľahký substrát pre izbové rastliny). Na priamom slnku (ktoré mučenky vyžadujú) potrebujú dostatok závlahy. Sú popínavé, takže počítajte s potrebou nejakej ľahkej konštrukcie, po ktorej sa môžu “šplhať”. Z dôvodov lepšieho opelenia je lepšie mať viac rastlín, môžu byť aj rôznych odrôd. Úrodu zlepšíte umelým opelením.

Pred príchodom mrazov musia ísť mučenky do interiéru. Treba ich vykopať, skrátiť korene, zrezať nadzemnú časť na 30 cm. Správne prezimujú pri teplotách od 7 °C do 15 °C. Pri teplotách pod 7 °C rastlina utrpí (zhodí listy a môže aj zahynúť), pri prezimovaní v teplotách nad 15 °C sa oslabuje jej obranyschopnosť voči škodcom. Počas prezimovania nehnojiť a obmedziť zálievku na minimum. Na jar sa zvyknú hlavné výhonky zrezať až na tretinu, a minuloročné bočné prírastky na tri očká.

Tešíme sa na vaše otázky a názory v komentároch pod článkom, alebo na Facebooku :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz