Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vypestujte si doma hlivu ustricovú

rss

Domáce pestovanie hlivy ustricovej je aj v našich podmienkach mimoriadne obľúbené. Niet divu, každý si rád dopraje chutnú domácu polievku vyčarovanú z božskej hlivy ustricovej. Pestovanie tejto huby plnej drahocenných liečivých látok, užitočných pre zdravých aj chorých ľudí je pomerne jednoduché. Stačí mať k dispozícii kúsok záhrady, sadivo hlivy a čerstvo odpílený drevený klátik na naočkovanie.

Pre hlivu ustricovú sa najlepšie hodí orechové drevo, dá sa však použiť drevo aj z iných listnaných stromov. Musí byť čerstvé, spílené nanajvýš pred pár dňami. Očkovať možno dokonca aj (zakorenený) čerstvo vypílený peň stromu. Šírka klátika by mala byť aspoň 40 cm, výška 60 cm. Spodok klátika by mal byť zrezaný čo najrovnejšie, aby pekne stál a dotýkal sa zeme celou spodnou časťou, odkiaľ sa bude vlhčiť a polievať. Z hornej časti klátika zrežeme (najlepšie reťazovou pílou) asi desať centimetrový odrezok ktorý budeme potrebovať ako klobúčik.

Klátik postavíme na rovné a stabilné miesto. Reťazovou pílou spravíme na plochej hornej časti klátika viacero dlhých zárezov od okraja po okraj. Hĺbka zárezu asi 2 cm, šírka zárezu je určená hrúbkou reťaze píly. Keď máme zárezy hotové, polejeme ich teplou vodou. Krátkym drievkom (nikdy nie rukou..!) do zárezov nanesieme semeno hlivy ustricovej (alebo inej drevokaznej huby). Celé to prikryjeme pripraveným klobúčikom ktorý zabráni aby sadivo nevyschlo a umožní, aby hliva do dreva pekne prerástla.

Opatrne prenesieme celý naočkovaný klátik (aj s klobúčikom) a zakopeme ho do zeme tak, aby celá spodná tretina klátika bola v zemi. Vhodné miesto je na závetrí na chládku. Je potrebné klátiky prikryť. Najlepšie je zasypať naočkované klátiky orechovým lístím, na ktoré dáme čiernu fóliu. Môžeme si tiež urobiť drevenú bedňu, dať do nej zem, klátiky a prikryť. Nezabúdajme však klátiky odspodu primerane polievať.

Najlepšie je očkovať hlivu stricovú v apríli a septembri. Keď začne prerastanie hríbového semena, klátiky obelejú. Aj keď sa vám možno bude zdať, že všetko bolo márne a hliva sa neujala, je to väčšinou len klam. Nezlikvidujte preto naočkované drevo po pár týždňoch bez známok úspechu. Počkajte kľudne aj pol roka, hliva len čaká na vhodný moment. Naplno rodí v apríli a v septembri. Úspešne naočkovaná hliva vám bude rodiť až kým ako drevokazná huba nevyčerpá drevo na ktorom bola naočkovaná, čo potrvá asi 3 až 5 rokov.

Tak veľa zdaru..!

TIP: Unikátne produkty z hlivy ustricovej môžete nájsť tu

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz