Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Výhody a význam každodenných raňajok

rss

Raňajky by mali predstavovať štvrtinu až pätinu celodenného energického príjmu. V skutočnosti ich však najviac zanedbávame. Napokon, odpovedajte si sami, čo ráno urobíte radšej- naraňajkujete sa alebo si dlhšie pospíte? Častokrát tak kvôli rannému zhonu raňajky buď vynecháme úplne, alebo si len niečo narýchlo vhodíme do úst. Raňajky sú však dôležité a ich konzumácia prináša nejednu výhodu.

Raňajky vás udržia sústredenými

Konzumáciou zdravých raňajok sa stanete sústredenejšími na činnosť, ktorú vykonávate, či už ste v práci alebo pracujete na každodenných povinnostiach v domácnosti. Nie je totiž nič horšie, ako mať neustále v podvedomí, že ste hladní a počítať minúty do ďalšieho jedla. V skutočnosti vám zjedenie raňajok nedodá energiu len do obeda, ale dodá vám dostatok energie na celý deň.

Raňajky zlepšujú náladu

Pokiaľ sa počas dňa cítite podráždení a v strese, môže byť príčinou vynechanie raňajok. Potraviny, ktoré konzumujete, sú totiž neodmysliteľne spojené s vašimi náladami. Hoci mnohí z vás dozaista nepatria medzi ranné tipy ľudí, určite budete lepšie naladení, ak sa naraňajkujete. Dôvodom je, že raňajky dodajú telu potrebnú energiu a vyrovnajú hladinu cukru v krvi, čím sa budete cítiť menej unavení.

Raňajky ovládajú vašu chuť do jedla

Tí z vás, ktorí si sledujú kalórie, by raňajky jednoznačne vynechávať nemali. Hoci by ste si mohli myslieť, že ak nebudete jesť, tak schudnete, pri raňajkách platí pravý opak. Pokiaľ totiž nezjete raňajky, máte väčšiu tendenciu dať si nejaké svačinky počas doobedia, čo vôbec nie je zdravé. 

Raňajky dodávajú energiu

Ak ráno nebudete jesť, budete cítiť nedostatok energie. Organizmus potrebuje energiu na fungovanie a tá pochádza z potravy. Akonáhle teda začnete raňajkovať, naštartujete všetky procesy vo svojom tele, čím sa budete cítiť pripravenejší na nový deň.

Ako raňajkovať zdravo

Je dokázané, že ľudia, ktorí pravidelne a zdravo raňajkujú sú produktívnejší. Prvé jedlo dňa by malo pokryť optimálny príjem živín. Raňajky by ste mali stihnúť maximálne do dvoch hodín po prebudení, pričom je dôležité nezabudnúť ani na tekutiny, ideálne teplé. Raňajky by mali byť výdatné a energeticky bohaté. Pokiaľ však na ne nie ste zvyknutí, začnite malými porciami. Dajte si len kus pečiva, trochu ovocia alebo jedno vajíčko, či trochu kaše. Každý deň potom porcie postupne zvyšujte.

Nevhodné raňajky

Na raňajky nie je vhodné sladké pečivo, ani prisladzované a pražené cereálie. Taktiež by ste sa mali vyhýbať sladeným smotanovým jogurtom, údeninám, taveným syrom, majonézovým šalátom a sladeným nápojom.

Dúfame, že sme aspoň niektorých z vás presvedčili, aby ste už zajtra vstali o pár minút skôr a pripravili si zdravé, chutné raňajky. Môžete nám veriť, ak ich nevynecháte, budete sa cítiť lepšie.

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz